torstai 8. marraskuuta 2012

MAAILMAN PARHAAT HAMPPARIT

Tulee tietysti omasta keittiöstä!

Ostan harvoin lihaa kotiin, mutta välillä iskee himo ja teen poikkeuksen. Ruokavalioni on voimakkaasti kasvispainotteinen, yhdistettynä kalaan ja äyriäisiin. Lammasta ja nautaa syön muutaman kerran kuussa, possua pari kertaa vuodessa ja broileria en ollenkaan. Kanaa/kukkoa voin syödä jos on tarjolla (hyvin harvoin on). Riistaa syön ihan mielelläni mutta sitä on myös harmittavan harvoin saatavilla.

Olen myös tehnyt sellaisen periaatepäätöksen, että en osta ei-luomujauhelihaa. Jos sitä ei ole tarjolla niin en sitten osta ollenkaan. Onneksi nykyään melkein kaikista isoimmista liikkeistä saa hyvin luomunautaa jauhettuna. Omien empiiristen tutkimusten perusteella niissä on myös erittäin alhainen rasvapitoisuus, paistaessa irtoaa vain pari tippaa laardia.

Naudasta syntyivät myös nämä lempiburgerini, joita teen aina muutaman kuukauden välein. Ohje on sekoitus Jamie Oliveria, nettireseptejä, ja mitä kaapista/kaupasta sattuukaan löytymään. Tästä tulee about kaksi hampparia kahdelle syöjälle.


Pihvi

300-400g (luomu)naudanjauhelihaa
1 sipuli (pilko pieneksi)
1 (luomu)muna
pieni kourallinen pieneksi silputtua tuoretta timjamia
isompi kourallinen raastettua parmesania
ruokalusikallinen maissijauhoa tai vastaavaa (ei ole oleellista mutta pihvit pysyvät paremmin kasassa)
suolaa ja pippuria (ei kannata säästellä sen suolan kanssa)

Kuullota sipulisilppua öljyssä matalalla lämmöllä kunnes ovat pehmeitä. Sekoita kaikki ainekset ja pyörittele pihveiksi (n. 4 kpl). Paista kuumalla lämmöllä n.3-4 minuuttia puoli tai miten kypsäksi haluatkaan. Itse tykkään jättää vienosti vaaleanpunaiseksi keskeltä.

Chilimajoneesi

reilusti majoneesia (olen laiska ja ostan kaupan valmista, täysirasvaisena kiitos)
ripaus chilijauhetta
ripaus paprikajauhetta
teelusikallinen tomaattipyrettä tai vastaavaa
puserrus sitruunan/limenmehua

Muu täyte

jotain valinnaista rapsakkalehtistä salaattia, esim. jääsalaattia (eri asia kuin jäävuorisalaatti) tai keräsalaattia
kypsiä tomaatteja (mieluummin ylikypsiä kuin raakoja).
leipä (olen taas laiska ja ostan kaupan valmista. Tällä kertaa ruisvehnäsekoitusneliöitä. En suosittele niitä kaupan ns.valmishampurilaissämpylöitä, ne on pullaa). Paahda leivänpaahtimessa tai pannulla rapea pinta.
mitä mieli tekee, esim. suolakurkut voisi toimia

-> Kasaa kaikki pinoon. Tällä kertaa tein tuollaisia open face burgereita, kun ei se leipä ole kuitenkaan paras osuus tässä. Mutta noi pihvit, nom!
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig