perjantai 18. tammikuuta 2013

SITRUKSINEN PORKKANA-AVOKADOSALAATTI

Löysin uuden kivannäköisen ruokasaitin nimeltä Food52, ja sieltä poimin tämän ohjeen. Salaatissa yhdistyy sopuisasti paahdettujen porkkanoiden mausteisuus, avokadon silkkisyys ja sitruskastikkeen kirpeys. Tuo kastike olikin muuten tosi hyvää, olisin voinut syödä sitä melkein sellaisenaan. Salaatin kruunaa lusikallinen tai pari creme fraichea, joka voi tuntua turhalta lisältä mutta on mielestäni aika ehdoton osa kokonaisuutta, ja tasapainottaa hyvin muita terävämpiä makuja.


Porkkana-avokadosalaatti (2:lle)

n. 500 g porkkanoita
1 appelsiini
1 lime 

1 tl kuminansiemeniä
2 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta timjamia
1 tl valkoviinietikkaa
pieni ripaus chilijauhetta
oliiviöljyä
suolaa + pippuria

1 rkl hunajaa
1-2 avokadoa
kourallinen vesikrassia tai vastaavaa
4 rkl creme fraichea tai smetanaa
2 rkl paahdettuja siemeniä (esim. kurpitsa, pinja)
2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä


Itse käytin tässä kotimaisia luomu-naperoporkkanoita joten en kuorinut niitä ollenkaan. Puolitin porkkanat, mutta jos käyttää normaalikokoisia tai isoja porkkanoita niin ne on parasta leikata vähintään neljään osaan.

Lämmitä isossa kattilassa vettä kiehuvaksi, laita porkkanat veteen, laske lämpötilaa ja anna keittyä n. 10 minuuttia niin että porkkanat ovat pehmenneitä mutta eivät läpikypsiä.

Tee porkkanoille marinadi. Leikkaa sitrukset puoliksi ja purista 1/2 limeä ja 1/2 appelsiinia pieneen kulhoon. Laita blenderiin 1 tl molempia sitrusmehuja, kuminansiemenet, valkosipulit, timjamit, etikka, chilijauhe, 2 rkl öljyä ja suolaa ja pippuria. Surauta tasaiseksi.

Sekoita marinadi keitettyjen ja siivilöityjen porkkanoiden sekaan ja levitä paistoastiaan. Laita astiaan myös ylijääneet appelsiinin ja limen puolikkaat. Paista uunissa 225-asteessa n. 20-30 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat alkaneet hieman paahtua.

Tämän jälkeen siirrä porkkanat jäähtymään (huoneenlämpöön) ja tee kastike. Puserra paahtuneet sitrushedelmät tuoreen ylijääneen sitrusmehun sekaan ja lisää kastikkeeseen n. 6 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl hunajaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita hyvin. Kastiketta jää todennäköisesti jonkin verran yli, mutta se säilyy hyvin muutamia päiviä.

Paloittele avokadot ja paahda siemenet. Kasaa salaatti yhdistämällä porkkanat, avokadot, vesikrassi, siemenet. Lusikoi päälle muutama rkl creme fraichea ja sirottele päälle reilusti sitruskastiketta. Syö heti.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig