torstai 18. syyskuuta 2014

MAROKKOLAINEN KIKHERNE-PAISTOS


Tajusin eräs päivä, että on tässä ruokaharrastuksessa tapahtunut jonkinlaista kehitystä. Aiemmin olen ollut aika huono yhdistelemään erilaisia ruoka-aineita ilman reseptiä (paitsi salaatteja, niihin kun voi heittää käytännössä mitä vaan), mutta nykyään yllätän välillä itseni improvisoimalla kaapin aineksista ihan kelpoja kokonaisuuksia. Kuten nyt vaikka tämän marokkolaistyyppisen ruoka..asian. En ole varma miksi kutsua tätä, muhennos? Paistos? Pata? Kaikki nuo tarkoittavat jotain mikä muhii pitkään.. Tämä ruoka kuitenkin syntyi todella nopeasti, max. kymmenessä minuutissa, eli oisko sitten pikapaistos(?)

Case: Tulen kotiin myöhään sunnuntai-illalla muualla vietetyn viikon jälkeen. Nälkä on, mutta en muistanut/jaksanut käydä kaupassa.
Ainekset jääkaapissa: Nahistunut kurkku johon lähemmällä tarkastelulla on kasvanut jotain epämääräistä karvaa pintaan (heitän tämän pois). Puoliksi nahistunut nippu tuoretta minttua, käyttökelpoinen. Lasipurkki, jonka pohjalla ui neljä kappaletta aurinkokuivattua tomaattia. Avattu pussi kuivattuja aprikooseja (en tiedä miksi nämä ovat jääkaapissa). Avaamaton rasia piparjuurella maustettua tuorejuustoa (kuka tämän on ostanut?). Puolikas sitruuna, erinäisiä maustekastikkeita, voita yms perussälää.
Ainekset kuivakaapissa: Tölkki kikherneitä, iso joukko erilaisia mausteita, pähkinöitä, siemeniä, öljyjä jne.

Kikhernepurkkia, minttua ja aprikooseja tuijottaessa mieleen nousee visio marokkolaisesta ruoasta. Vaikka en ole koskaan käynyt Marokossa. Improvisoidaan jotain pohjois-afrikkalaista sapuskaa siis, mausteet on tässä suurena apuna.

Marokkolaistyyppinen pikapaistos

tölkki kikherneitä
aurinkokuivattua tomaattia
kuivattuja aprikooseja (tai esim. taateleita tai rusinoita)
manteleita
tuoretta minttua
tuorejuustoa, tai esim. turkkilaista jogurttia
(+ sitruunaa)

chilijauhetta
paprikajauhetta
jeeraa 
kuminansiemeniä
kurkumaa
kanelia
pieni määrä öljyä
suolaa+pippuria

Paahda aluksi manteleita hetki kuumalla pannulla. Nosta ne sivuun, kaada pannulle pieni määrä (muutama tl) öljyä, sekoita joukkoon mausteet ja paahda niitä hetki. Mausteita saa laittaa ihan reilulla kädellä, erityisesti paprikajauhetta.

Valuta ja huuhtele kikherneet ja sekoita mausteiden sekaan. Siivuta aurinkokuivatut tomaatit ja aprikoosit, ja sekoita pannulle. Kaada lopuksi sekaan vielä mantelit ja osa silputusta mintusta, ja kääntele seosta pannulla kunnes kaikki on läpikotaisin kuumentunut.

Paistoksen päälle sopi hämmästyttävän hyvin tuo piparjuurella maustettu tuorejuusto, sen tilalla voinee käyttää myös mitä vaan muuta tuorejuustoa tai esim. turkkilaista jogurttia. Pieni ekstrahappamuus (ja potku) sopii mielestäni tähän, joten tuorejuuston/jogurtin voi maustaa ainakin sitruunalla ja lisäksi esim. wasabilla.

Kauho paistos lautaselle, lusikoi päälle tuorejuustoa ja ripottele päälle loput minttu.

SHARE:

2 kommenttia

  1. Kuulostaa ihan herkulta. Kaikkia aineksia taitaakin löytyä omasta kyökistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin että tässä on myös aika paljon liikkumavaraa omille sovelluksille. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig