tiistai 23. syyskuuta 2014

"PIKKUPIZZAT" MUNAKOISOSTA


Moni saattaa karsastaa munakoisoa sen toisinaan hieman kitkerän maun takia. Mutta tiesittekö että kitkeryys koskee yleensä vain vanhempia, suurikokoisia munakoisoja. Nyt kun on vielä kotimaisten tuoreiden munakoisojen sesonki, suosittelen ehdottomasti käyttämään niitä. Tuoreuden voi varmistaa ihan maistamalla raakaa munakoisoa, tuore koiso kun ei maistu ollenkaan kitkerälle.

Ei-niin-freesit munakoisot ovat myös täysin käyttökelpoisia, mutta niissä on usein hieman pistävä sivumaku. Siitä pääsee eroon ns. itkettämällä koisoja hetkisen. Eli leikkaa koisot esim. kiekoiksi, asettele ne rinnakkain vaakatasoon, hiero pintaan reilusti suolaa ja anna olla n. 15 minuuttia. Pintaan pitäisi nousta pieniä pisaroita, joiden mukana kitkeryys ja liika vetisyys poistuu. Huuhtele suola pois viileällä vedellä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä.

Sitten itse asiaan eli pikkupizzoihin. Tosin pizzoiksi näitä voi kutsua melkein pelkästään ulkonäön puolesta, pohja ei ole lainkaan rapea, vaan päinvastoin suussasulavan pehmeä. Mutta se ei tietenkään ole huono asia. :)

Täytteet tekevät pizzan, omaani laitoin perinteiseen tyyliin tomaattikastiketta, tuoretta tomaattia, mozzarellaa, parmesania ja basilikaa. Samoja margherita-tyyppisiä täytteitä olen käyttänyt menestyksekkäästi myös kukkakaalipitsassa ja niiden miniversioissa. Näillä täytteillä hyvin läheinen sukulainen pikkukiekoille on oikeastaan myös munakoisovuoka eli melanzane alla parmigiana.

Tälläinen pikkupizza-konsepti voisi olla hauska tapa saada myös lapset syömään enemmän vihanneksia vähän kuin vahingossa. :) Täytteeksihän voi laittaa mitä vain omia suosikkeja. Munakoisojen tilalla voi myös käyttää esim. kesäkurpitsaa, jolloin syntyy varsinaisia miniminipizzoja, tai vaikkapa portobellon lakkeja ylösalaisin käännettynä.


Munakoiso-pikkupizzat (ohjeesta riittää n. kahdelle)

1 keskikokoinen munakoiso
oliiviöljyä
suolaa + pippuria
mausteita, esim. valkosipulijauhetta ja kuivattua oreganoa

Täytteet esim:
parmesania
mozzarellaa
tomaattia
tuoretta basilikaa

Tomaattikastike
puoli purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tuore tomaatti 
1 pehmeä taateli
mausteita, esim. chilijauhetta

Leikkaa koisot n. puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi. Testaa kitkeryysaste: itketä, huuhtele ja kuivaa jos tarpeen. Pirskottele pinnalle hieman öljyä (öljysuihkepullo on tässä kätevä), levitä kiekot leivinpaperin päälle ja ripottele päälle mausteita; ainakin hieman suolaa, ja muita mausteita oman maun mukaan. Paista uunissa 200-asteessa n.10-15 minuuttia.

Valmista tomaattikastike muusaamalla aineet esim. sauvasekoittimella tahnaksi. Laitoin mukaan myös yhden tuoreen tomaatin (ilman vetisiä sisuksia) jolloin kastikkeesta saa hieman juoksevampaa ja helpommin levittyvää. Parhaiten muusaus onnistuu kannellisen astian avulla ettei soosit lentele pitkin seiniä. :)

Ota munakoisokiekot uunista, levitä päälle tomaattikastike ja haluamasi täytteet. Itse laitoin ensin siivuiksi leikattua mozzarellaa, sen jälkeen tomaatinsiivun, ja päälle raastettua parmesania. Laita takaisin uuniin vielä n. 5 minuutiksi, ja lopuksi pariksi minuutiksi grillivastusten alle, niin että juusto mukavasti hieman ruskistuu. Ripottele päällä basilikanlehtiä ja kuivattua oreganoa.

SHARE:

2 kommenttia

  1. Tällaisia mäkin teen aika usein, niin kivoja ja hyviä ja suhteellisen terveellisiäkin. Ja toi taateli tomaattikastikkeessa - oh yes! Menee kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siitä taatelista saa kastikkeeseen sen ketsuppimaisen makeuden (ja aurinkokuivatuista tomaateista suolaisuutta) :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig