Tietoa mainostajalle ›

perjantai 27. maaliskuuta 2015

MANGO-APRIKOOSI RAAKAKAKKU


Lueskelin pääsiäiskilpailun mukavia vastauksia (vielä viikonloppu aikaa osallistua!) ja moni mainitsi pääsiäiseensä kuuluvan mangon/aprikoosin. Inspiroiduin tästä sen verran että tekaisin raikkaanmakean pääsiäishenkisen raakakakun. Ensin ajattelin tehdä myös rahkaa sisältävän kakun, mutta päädyin kuitenkin maidottomaan versioon niin se sopii mahdollisimman monelle. Ja toisaalta sitruuna tekee tästä kakusta hieman happaman, joten lopullinen makumaailma ei ole niin kaukana rahkakakusta.

Käytin kakussa tuoretta mangoa, mutta (sulatetut) pakastemangokuutiot käyvät varmaan myös. Ja en nyt varsinaisesti suosittele tätä, mutta kenties sellaisella Piltti-soseellakin onnistuu (tällöin ei kyllä enää voida puhua raakakakusta). Laitoin täytteeseen myös hieman kookoskermaa kun sattui olemaan avattu purkki jääkaapissa, mutta tämän voi jättää pois ja laittaa tilalle vähän enemmän cashew-pähkinöitä.


Tein kakkuun kolme kerrosta, mutta voit ihan yhtä hyvin tehdä myös vain yhden, ja tarjoilla mangokastikkeen erikseen. Pohjaan laitoin hieman kookoslastuja extra-rapeutta tuomaan.

Itse suosin sulfiitittomia aprikooseja (ne ovat niitä tummemman värisiä), koska vatsani ei oikein tykkää kyseisestä säilöntäaineesta. Sulfiitittomat aprikoosit ovat yleensä niitä normiversioita kuivempia, joten jos käytät niitä kannattaa hedelmiä liottaa ainakin vartti ennen käyttöä.


Mango-aprikoosi raakakakku (Ø 18cm)

pohja
2/3 dl pähkinöitä (esim. pekaani tai saksanpähkinä)
1/3 dl kookoslastuja
1 dl kuivattuja aprikooseja
pieni ripaus suolaa

täyte 1
2,5 dl cashewpähkinöitä (liota vähintään 4h)
1/2 dl kookoskermaa (kookosmaidon jähmeää osaa)
1/2 dl sulaa kookosöljyä
1 sitruunan mehu
1/2 - 1 dl kookosnektaria tms (ei-vegaanit esim. hunajaa)
ripaus aitovaniljaa

täyte 2
1 mango (kuutioituna n. 2,5 dl)
valinnaisesti: pieni hippunen kurkumaa väriksi

kuorrute
1 mango (n. 2,5 dl)
2 pehmeää taatelia
valinnaisesti: 1 rkl psylliumia

Murskaa pähkinät pieneksi ja muusaa esim. sauvasekoittimella kookoslastujen ja aprikoosien kanssa tasaiseksi massaksi. Pienet sattumat eivät haittaa. Painele massa vuoan pohjalle ja laita hetkeksi pakkaseen.

Laita täytteen ainekset blenderiin ja surauta täydellä teholla täysin sileäksi. Maistele että seoksessa on sopiva makeusaste. Jos seos tuntuu jähmeältä, voit lisätä sinne ruokalusikallisen tai kaksi sulaa kookosöljyä.

Jos et halua tehdä kahta kerrosta, voit laittaa mangotkin blenderiin jo tässä vaiheessa. Jos taas haluat kaksi kerrosta, kaada n. 2/3 täytteestä pohjan päälle, laita kakku hetkeksi pakkaseen, blendaa mangot lopun täytteen kanssa ja kaada hieman jähmettyneen ykköstäytteen päälle. Pakasta n. tunnin tai parin ajan, kunnes kakku on kokonaan jähmettynyt.

Valmista kuorrute/kastike blendaamalla mangot muutaman taatelin kanssa (ne tuovat seokseen hieman extramakeutta). Jos teet kuorrutteen, kannattaa mukaan sekoittaa hieman psylliumia jähmeyttämään seosta. Mangososeen voi joko kaataa kakun päälle ja pakastaa kokonaisuutta vielä hetken, tai tarjoilla hieman sulaneen kakun kanssa kastikkeena. Koristele kakku esimerkiksi pilkotuilla aprikoosipaloilla ja kookoslastuilla.

4 kommenttia:

  1. Uskoisitko reseptin toimivan myös kuivatuillapakatuilla taateleilla jos vain liottaa kunnolla? 😊 ja ihanan näköinen tuo kakku 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinaatko sellaista nelioönmuotoon pakattua taateliblokkia tohon pohjaan aprikoosin tilalle? Eiköhän se onnistu, tuossa pohjassa ei kuitenkaan nyt niin hirveästi haittaa vaikka se ei olisikaan kovin sileää (itsellänikin jäi tuonne aika isoja sattumia). :)

      Poista
  2. Kiitos reseptistä! Menee taatusti kokeiluun!

    VastaaPoista