perjantai 20. maaliskuuta 2015

PIENI SMOOTHIE-BOWL OPAS


Smoothie bowlit taitavat olla tällä hetkellä jonkinlainen ruokatrendi, ainakin visuaalisuuteen nojaavissa some-palveluissa. Kyseessähän ei ole sen kummemmasta asiasta kuin normaalia paksummasta (ja täyttävämmästä) lusikoitavasta smoothiesta, joka yleensä koristellaan näyttävästi.

Teen itsekin paksuja smootheja aika usein, mutta en yleensä jaksa laittaa kummempia koristeita (tai jos laitan ovat ne vain epämääräisenä kasana siinä päällä). Nyt kerrankin kokeilin panostaa ja kappas, smoothien syöminen oli jotenkin hauskempaa. Ei pidä aliarvioida ruoan ulkonäön vaikutusta ravitsemuselämykseen. :)

Smoothie-kulhon voi koostaa esimerkiksi näistä:

Perusainekset: hedelmät, marjat, vihreät (pinaatti, lehtikaali, kurkku jne). Jäisillä hedelmillä (erit. banaani!) ja marjoilla saa hieman jäätelömäisemmän lopputuloksen.

Neste: kookosmaito/kerma/vesi, mantelimaito, miksei myös maustamaton jogurtti

Proteiinit & rasvat (näiden avulla saa mös helpommin sitä paksumpaa koostumusta): avokado, (liotetut) pähkinät, hyvälaatuiset proteiini(riisi/hamppu)jauheet, kookosöljy, chia siemenet, pähkinävoit

Superit (halutessa): mehiläisen siitepöly, gojit, acait, mulperit, maca, lucuma, spirulina/chlorella jne. Osaa näistä voi käyttää kätevästi koristeluun. Myös mm. granola ja kookoshiutaleet sopivat hyvin päällisiksi. Yleensä on hyvä nyrkkisääntö laittaa erilaisia tekstuureita (pehmeää, rapeaa jne) koristeiksi.

Makeutus: Smoothie-kulho ei tarvitse välttämättä erikseen mitään makeutusta, mutta sitäkin voi halutessaan lisätä. Kuivattujen hedelmien (taatelit, aprikoosit, viikunat, rusinat.. käytä pehmeitä tai liota hetki) lisäksi hyvin käyvät esim. hunaja, kookosnektari, stevia jne.

Näistä sitten yhdistelemään itselle mieluisaa kokonaisuutta. Oma kulhoni syntyi tällä kertaa aika paljon sen perusteella mitä kaapista ja pakastimesta sattui löytymään, mikä on sekin ihan hyvä periaate smoothieiden tekemiseen. :)


Smoothie-bowl

kourallinen (liotettuja) cashew-pähkinöitä
1 avokado
1/2 jähmeä banaani
1-2 dl kookosmaitoa
1 ison veriappelsiinin mehu
1 kiivi
pari kourallista jäisiä marjoja (vadelmia, mansikoita, mustaherukoita, mustikoita)
pieni pätkä punajuurta
2 pehmeää taatelia
useampi ruokalusikallinen Ambronitea tai esim. riisi/hamppuproteiinijauhetta

Blendaa täydellä teholla kunnes seos on täysin sileää. Jos blenderisi ei ole ihan tukevinta tekoa, muista pitää tarpeeksi taukoja ja lusikoida massaa välillä reunoilta alas. Aluksi kannattaa laittaa ehkä vähän vähemmän nestettä ja lisätä sitä sitten tarpeen mukaan (helpompaa näin kun toisin päin).

Kaada smoothie kulhoon ja koristele esimerkiksi smoothiessa käyttämilläsi raaka-aineilla tai ihan millä mielesi tekee!

SHARE:

6 kommenttia

  1. Oi kun näyttää herkulta!♥ Itsekkin ehdin just pari viikkoa sitten vasta hurahtaa "banaanijäätelöön" aamiaisena ja nyt nää smoothiekulhot tosiaan tuntuu tulevan ihan joka tuutista, kun HS:kin jo kirjoitti aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai hesarillakin on ollut juttua.. no sitten nämä on kyllä jo ihan mainstreamia ;) Mutta toisaalta en ihmettele, onhan noi hyviä ja yleensä ihan terveellisiäkin. :)

      Poista
  2. Kuuluu osaksi omaakin ruokavaliota. Näissä saa samalla ikään kuin silmänruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mites sitä sanotaankaan.. (annoksen) ulkonäkö on jo puoli ruokaa :)

      Poista
  3. Oijoi, miten herkullisen näkönen annos! Myönnän kyllä että itestäkin tuntui joskus hölmöltä asetella täytteitä aamupalalle, mutta se ihan totta maistuu paremmalta niin!!! Kiitos tästä, hyvä postaus :)

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig