keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

VEGEN PHO-KEITTO


Ainakin Helsingissä on aistittavissa pienimuotoista ph-kuumetta, lyhyessä ajassa kyseistä vietnamilaista nuudelikeittoa tarjoavia paikkoja on auennut ainakin Lie Mi ja HKI+. Mikäs siinä, vietnamilainen keittiö on kyllä omiakin suosikkejani. Lisää vaan paikkoja! (Edit 28.3: Nyt-liite on koostanut jutun Helsingissä saatavista ph-keitoista.)

Ph-keittossa viehättää tietynlainen raikkaus yhdistettynä täyteläisiin makuihin. Ja mitä enemmän vihreää sitä parempi! Perinteisessä keitossa avainasemassa on pitkään ja hartaasti haudutettu lihaliemi. Hannan sopasta mm. löytyy hyvä ohje. Vegaaninen versio sen sijaan tarttui alunperin silmään Green Kitchen Travels -kirjasta. Ohjeessa miellytti erityisesti valmistusajan lyhyys – slowfoodille on toki paikkansa mutta välillä tekee mieli vähän oikaista kulmia. Ja mistään pikaruoasta ei toki nytkään voi puhua, tämän tekemiseen uppoaa noin tunti (josta suurin osa on kyllä odottelua).

Kasvisliemi on tietysti parhaimmillaan itse tehtynä, mutta kun nyt lähdettiin tälle mutkatsuoraksi-linjalle, niin mm. Puljongilta löytyy erinomainen valmiskasvisliemi. Keitosta tulee kyllä hyvää myös vaikka laittaisi vain vettä ja hyvälaatuista fondia (olen testannut tämänkin version).

Vegaaninen Phở-keitto (2:lle)

1 sipuli
n. 5 cm pätkä inkivääriä

2 kanelitankoa
2 tähtianista
2 neilikkaa
2 kardemumman kotaa
1/2 rkl korianterinsiemeniä

1 litra kasvislientä
1/2 rkl soijakastiketta
1 porkkana

riisi- tai lasinuudeleita
marinoitua tofua
paksoita (jos ei löydy niin kiinankaali käynee myös)
mungpavun ituja
tuoretta korianteria, basilikaa ja minttua
limeä
seesaminsiemeniä

Lämmitä uuni n. 250-asteeseen. Kuori ja leikkaa sipuli muutamaan palaan, ja kuori ja leikkaa inkivääri siivuiksi. Paahda molempia uunissa n. 5 minuuttia.

Laita mausteet kuumaan, kuivaan kattilaan ja paahda nopeasti (varo palamista -> sekoittele koko ajan). Lisää paahdettu sipuli & inkivääri, kasvisliemi, soijakastike ja pilkottu porkkana (ei tarvitse pilkkoa pieneksi). Muhittele keskilämmöllä n. 30 minuuttia.

Keitä nuudelit ohjeen mukaan. Leikkaa tofu paloiksi ja pilko paksoi pienemmäksi.

Siivilöi keitto mausteista ja kasviksista, ja kiehuta vielä nopeasti kattilassa. Asettele paksoi, nuudeli, tofu, idut ja yrtit kulhoon, ja kaada päälle kuumaa lientä kunnes kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Tarjoile lohkottujen limenviipaleiden kanssa. Extrapotkua kaipaavat voivat laittaa soppaan myös vähän tuoretta chiliä.

SHARE:

6 kommenttia

  1. Siis siivilöidäänkö se porkkana kokonaan pois sieltä samalla kun mausteet?

    VastaaPoista
  2. Hei! Mitä marinoitua tofua käytit tässä phossa? :)

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig