perjantai 10. huhtikuuta 2015

NEPALILAINEN SHAHI PANEER (TAI MELKEIN)


Hassua miten en aiemmin ole tullut ajatelleeksi että lempi takeaway-ruokaa voi ihan hyvin tehdä myös itse!

Intialaisen/nepalilaisen ruoan suhteen olen vähän tylsä, tilaan aina saman (tai melkein saman) annoksen. Aiemmin lähi-nepalilaiseni oli Fredrikinkadun Annapurna, jossa tilasin aina shahi paneerin eli tuorejuustoa tomaatti-kermakastikkeessa. Sittemmin lähi-nepskuksi on muuttunut Herttoniemen Gurkha, jossa samassa ruoassa (tai melkein, ruoka on listalla nimellä paneer koseli) onkin tuorejuuston tilalla käytetty leipäjuustoa. Hieman pehmeäksi sulanut täyteläinen leipäjuusto sopii annokseen ihan loistavasti!

Avaruusasemalaiset tekivät jokin aika sitten erittäin hyvännäköisen intialaisen ateriakokonaisuuden, josta innostuneena päätin itsekin kokeilla valmistaa intialaista/nepalilaista (en ole ihan varma mikä näiden ero on). Avaruusasemalaisten butter chickenin kanan vaihdoin siihen leipäjuustoon, mutta tomaatti-kermakastikepohja on about sama. Ja kyllä vain, tuli ihan yhtä hyvää kuin ravintolassa! Ehkä jopa vähän parempaa, sillä mausteita on reilummin. Blogista poimin myös tomaattiraidan ohjeen, minttuchutneyn resepti sen sijaan löytyi jo omista arkistoista.

Raaka-ainelista on aika pitkä, eikä ole katastrofi jos kaikkia mausteita ei kaapista löydy (esim. itselläni ei ollut alkuperäisen ohjeen sarviapilaa), mutta käytä ainakin kardemummaa (vaikka jauhettua jos ei muuta ole), ja garam masalaa (tai sen tilalla esim. jeeraa, jauhettuja korianterinsiemeniä, mustapippuria ja kanelia).


Leipäjuustoa tomaatti-kermakastikkeessa (2:lle)

2 valkosipulinkynttä
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä

2 rkl voita
4 vihreää kardemumman kotaa
1 musta kardemumman kota
1 kanelitanko
3 kokonaista mausteneilikkaa

1 tuoretta punaista chiliä
400 g (laadukasta) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä

n. 1/2 dl cashewpähkinöitä
3 dl vettä 
ripaus suolaa
ripaus hunajaa
1 tl garam masalaa
n. 1/2 dl kermaa

200-300 g leipäjuustoa


Raasta valkosipuli ja inkivääri pienellä terällä. Laita voi, kardemummat, kaneli ja mausteneilikat paistokasariin. Kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää hienonnettu chili, valkosipuli ja inkivääri, ja kuullota vielä hetki.

Lisää tomaattimurska ja pyree. Kypsennä miedolla lämmöllä kunnes kastike on reilusti redusoitunut, n. 30-40 minuuttia. Sekoittele välillä.

Blendaa cashewpähkinät ja vesi tasaiseksi, maitomaiseksi nesteeksi. Sekoita cashewmaito kastikkeen sekaan. Valuta kastike sen jälkeen siivilän läpi (pääset mausteista ja tomaatinkuorista eroon) erilliseen astiaan. Painele kastiketta samalla lastalla tai lusikalla.

Kaada kastike takaisin kasariin ja lämmitä sitä keskilämmöllä. Lisää suola, valinnaisesti pieni ripaus hunajaa, garam masala ja kerma. Sekoittele ja maista tarvitseeko lisätä esim. mausteita. Lisää leipäjuuston palat ja sekoita nopeasti kastikkeen joukkoon. Lämmitä kastiketta vielä lyhyesti (10-20 sekuntia), varoen ettei leipäjuusto sula liikaa. Ota kattila pois levyltä ja tarjoile esim. riisin, tomaattiraidan ja minttuchutneyn kanssa.


Tomaattiraita

2 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1 iso tomaatti
1/2 punasipuli
1 rkl hienonnettuja mintunlehtiä (ja/tai korianterin)
1/2 tl suolaa
1/2 tl hunajaa
1/4 tl jeeraa

Poista tomaatin vetinen sisus ja pilko pieneksi. Hienonna sipuli ja yrtit. Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua hetki jääkaapissa (mitä pidempään sitä parempi).


Minttuchutney 

2 pakettia/ruukkua vahvaa minttua
1 valkosipulinkynsi
1 tl raastettua inkivääriä
2 pehmeää tuoretta taatelia
chiliä/chilijauhetta maun mukaan
1/2 puristettu lime
suolaa
tarvittaessa 1-2 rkl oliiviöljyä

Muusaa ainekset keskenään blenderillä/monitoimikoneella. Lisää oliiviöljyä jos koostumus tuntuu liian paksulta. 
SHARE:

3 kommenttia

  1. Leipäjuusto onkin loistava vaihtoehto intialaiseen ruokaan! Kiitos hoksautuksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nepalilaisissa rafloissa se tuorejuusto on harmittavan usein vähän kuivakkaa ja mautonta, mutta (lämmitetyllä) leipäjuustolla ei kyllä ole sellaisia ongelmia! :)

      Poista
  2. Kiitos ihanasta reseptistä!
    Tuo leipäjuusto todella herkullista ja hieno idea! ❤️

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig