perjantai 4. syyskuuta 2015

SUKLAINEN BANAANILEIPÄ (GLUTEENITON & VEGAANINEN)


Myönnetään, en pidä ylikypsistä banaaneista vaan syön banaanini useimmiten raa'anpuoleisena (eli vaaleankeltaisena). Tämä johtuu siitä, etten erityisemmin pidä banaanin mausta, ja raakana sitä makua ei juuri ole. :P

Yleensä jos banaanit alkavat uhkaavasti ruskistumaan, pilkon ne pakkaseen ja käytän smoothieihin, nicecreameihin ja vastaaviin. Tai sitten upotan ne banaanileipään. Leipä ei siis oikeastaan maistu ollenkaan banaanille, mutta hedelmä tekee koostumuksesta kostean mehevän ja antaa sille aavistuksen makeutta.

Banaanileipä onkin ollut varsinainen blogisuosikki, mm. AinoLiisa ja Tuulia ovat leiponeet banaanileivästä omat versionsa. Minä laitoin banaanileipään lisäksi vähän kaakaota ja suklaata, joka vie ruokaa ehkä vähän entistä lähemmäs kakkua. Mutta en silti puhuisi varsinaisesti makeasta välipalasta, varsinkin jos leivän tarjoilee suolaisen levitteen kanssa. Oma suosikkini on (maa)pähkinävoi. Makeannälän iskiessä leivälle voi toki levittää vaikkapa hilloa.


Suklainen banaanileipä

3 suurta kypsää banaania (+ lisää koristeeksi)
3 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
1/2 dl kookosöljyä (tai ei-vegaanit esim. voita)
1/2 dl (makeuttamatonta) kaakaojauhetta
n. 80 g (sokeritonta) mahd. tummaa suklaata
muutama rkl tai 1/2 dl esim. kookossiirappia (tai ei-vegaanit hunajaa)
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl aitovaniljajauhetta
pieni ripaus suolaa

Kaurajauhoja saa tehtyä itse blendaamalla hiutaleita hienoksi.

Muusaa banaanit esim. perunanuijalla, tai jos haluat sileämmän lopputuloksen, aja ne esim. monitoimikoneella soseeksi (omaan leipääni jäi hieman sattumia).

Sulata öljy ja sekoita banaanien kanssa. Voit halutessasi lisätä taikinaan lisämakeutusta, itse laitoin muutaman ruokalusikallisen kookossiirappia ja lopputulos ei ollut oikeastaan ollenkaan makea. Ensi kerralla laitan ehkä hiukan lisää (n. puolisen desiä).

Sekoita kuivat aineet keskenään (käytä siivilää tarvittaessa). Itse käytin raakakaakaojauhetta kun ei muuta ollut, mikä on tietysti vähän turhaa kun leipomus menee uuniin.. Yhdistä kuivat ja kosteat aineet. Lusikoi joukkoon lopuksi pieneksi pilkotut suklaan palat.

Kaada taikina pienehköön öljyttyyn vuokaan ja paista 180-asteessa n. 40 minuuttia. Testaa tikulla että leipä on keskeltäkin tarpeeksi kypsää. Tarjoile esim. (maa)pähkinävoin kanssa.

SHARE:

2 kommenttia

  1. aivan taivaallisen hyvää! meillä tämä meni vieraille ihan kahvileipänä. :) olen hiljattain löytänyt blogisi ja jäänyt koukkuun. kiitos sinulle mahtavista resepteistä ja hienoista kuvista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kommentoit ja hienoa että tykkäsit! On kieltämättä kyllä aika herkkua tuo leipä :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig