perjantai 8. huhtikuuta 2016

VILJATON PIZZAPOHJA KVINOASTA (+ PÄÄLLÄ MM. FETAA JA PESTOA)


Sarjassamme ei-vehnäpitoinen pizzapohja osa 425.

Täydellisen pizzapohjan metsästäminen on siitä hauskaa puuhaa, että matkan varrella pääsee syömään aika monta (yleensä herkullista) lättyä. Tällä kertaa pohja on vähän erikoisempi tapaus, se on nimittäin tehty kvinoasta. Ja ei muuten ole hullumpi pohja ollenkaan. Reunoilta rapea ja keskeltä hieman pehmeämpi, kuulostaa ihan pizzapohjalta!

Omasta mielestäni pizzan paras kohta on kuitenkin se täyte. Paitsi lapsena olin eri mieltä, mielestäni pizza (ja erityisesti tomaattikastike) on pahaa, kaavin aina täytteet huolellisesti pois ja mussutin tyytyväisenä pelkkää pohjaa, mitä kuivempi sitä parempi. o_O

En tainnut olla kastikkeiden suurin ystävä, mutta esim. tämän pizzan itsetehty tomaattikastike on parasta, kokeile ja totea sama. Ja jottei kastikkeet pääse loppumaan, levitin tomaattikastikkeen päälle vielä kerroksen pestoa.

En ole aiemmin laittanut pizzaan pinaattia, mutta kerrankos sitä, ja se sopi fetalle pariksi kyllä tosi hyvin! Päädyin syömään koko lätyn yhdeltä istumalta mikä lienee merkki onnistumisesta.


Pizza kvinoapohjalla (viljaton, vegaaninen)

2 dl kvinoaa (liota väh. 8h)
n. 1/2 dl vettä (tai hieman enemmän)
2 rkl oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta
rouhaisu suolaa

Huom! Muista liottaa kvinoaa väh. 8h tai yön yli ettei pohjasta tule kitkerä.

Huuhtele liotettu kvinoa huolellisesti. Laita kaikki pohjan ainekset blenderiin, ja aja sileäksi massaksi. Tehokkaalla blenderillä tähän meni n. pari minuuttia. Jos massa tuntuu liian jähmeältä eikä pyöri, lisää hieman nestettä. Lopputuloksen pitäisi vaikuttaa ikäänkuin paksulta lettutaikinalta.

Aika monessa näkemässäni kvinoapizzaohjeessa pohjan tekemiseen käytetään (irtopohja)muottia, mutta se on mielestäni tarpeetonta. Oma pohjani levittyi öljytylle leivinpaperille ainakin ihan nätisti, eli uskallan suositella kokeilemaan samaa.

Paista pohjaa 200-asteessa n. 10 minuuttia, käännä varovasti ympäri ja paista vielä n. 5 min.  Pohja saa muuttua reunoilta rapeaksi, mutta katso ettei se tummene liikaa (silloin siitä tulee turhan keksimäinen). Laita täytteet päälle, ja paista vielä 5–10 minuuttia.


Feta-pinaatti-pestopizza
tomaattikastiketta
lehtikaalipestoa
n. 100 g fetaa (vuohen/lampaanmaito)
paketti pinaattia (paista pannulla nopeasti pehmeäksi)
basilikaa
pinjansiemeniä
parmesaania

Paras tomaattikastike
n. 10 aurinkokuivattua tomaattia
2 erittäin pehmeää taatelia
1 tl tomaattipyrettä
tarvittaessa hieman nestettä

Aja tomaattikastikkeen ainekset esim. monitoimikoneella tasaiseksi soseeksi. Saada nesteen määrällä notkeutta. Mitä pehmeämpi taateli, sitä sileämpää tahnaa saat, pienet sattumat eivät haittaa. En ole testannut, mutta taatelin voi halutessa korvata myös muulla makeutuksella (esim. hunaja), tällöin nestettä tarvitsee vähemmän.

Lehtikaalipeston tein linkin takaa löytyvällä ohjeella, tosin laitoin vähemmän öljyä jolloin se ei ole niin juoksevaa.

Levitä pizzapohjan päälle ensin tomaattikastike, sen jälkeen pesto, pehmeäksi paistettu pinaatti, murusteltu feta ja pinjansiemenet. Raasta päälle lopuksi ohut kerros parmesaania. Paista kunnes parmesan on sulanut, n. 5-10 minuuttia. Nauti!


Pohjakertauksena:
Samantyyppinen, mutta murustelevampi pizzapohja syntyy mantelijauhoista. Kikhernejauhopohja on taas hieman pehmeämpi ja piirakkamaisempi. Ja sitten on tietty kukkakaali- ja parsakaalipohjat jos haluaa lähteä enemmän kikkailemaan.
SHARE:

4 kommenttia

  1. Ihan mielettömän herkullinen pizzapohja ja tomaattisoossi. Kiitos resepteistä. Postasin aiheesta myös blogiini: http://its-goodday.blogspot.fi/2016/04/herkullinen-pizza-viljaton-gluteeniton.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kiva että tykkäsit ja postasit! Tämä kvinoapohja on kyllä loistokeksintö (kenelle kunnia sitten meneekään) :)

      Poista
  2. Tätä aion kokeilla kun tuo kvinoa ei sellaisenaan uppoa muille perheenjäsenille :) Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Kvinoa on kyllä vähän niitä raaka-aineita joka kaipaa lisämakua seurakseen, eipä juuri millekään maistu sellaisenaan. Tätä pizzapohjaa olen myös syöttänyt pienille lapsille, enkä kertonut mitä pohjassa on, hyvin maistui! :D

      Poista

Blogger Template Created by pipdig