keskiviikko 2. marraskuuta 2016

AAMIAISTORTILLAT (TOSTADAS) JA ASIAA LUOMUMUNISTA


Yhteistyössä Suomen Blogimedian ja Luomumuna luonnollisesti -hankkeen kanssa.

Aiemmin syksyllä Lidl herätti huomiota ilmoittamalla myyvänsä jatkossa ainoastaan luomukananmunia. Moni (ainakin omassa kuplassani) tuntui olevan uutisesta hyvillään, ei kai juuri kukaan enää osta muutenkaan kuin luomumunia. Mutta tiesittekö että munivista kanoista edelleen vain 5 prosenttia on luomutuotannossa! Luku on käsittämättömän pieni, vaikka ottaisi huomioon sen, että osa pientuottajista ei välttämättä ole hakenut itselleen luomusertifikaattia.

Paljon on kiinni siitä mitä kauppa myy ja millä hinnalla, mutta myös kuluttajalla oli iso vaikutus siihen mitä kauppa ottaa valikoimiinsa. Ja tämä taas vaikuttaa alkutuotantoon. Eli ehdottomasti kannattaa kaupassa valita koriin luomumerkitty kananmunankenno, mikäli haluat antaa tukesi luomutuotannolle.


Eläinten oloja tarkastellessa luomutuotanto on eittämättä virike- tai lattiakanaloita parempi valinta. 
Luomukanalassa on ikkunat, orret, pesät ja ulkotarha, jossa kanat pääsevät normaalioloissa sään salliessa ulkoilemaan. Lattiapinta-alasta vähintään kolmannes on pehkualuetta, ja kanoja saa olla enintään kuusi kappaletta per neliömetri. Kanat ruokitaan luomurehulla, ja kanoille syötetään lisäksi mm. karkearehua heinää, ruohoa tai juureksia.

Kananmunat on yksi helpoimmin jäljitettävissä oleva elintarvike, merkintöjen avulla alkuperä saadaan selvitettyä ihan yksittäiseen tilaan asti. Luomukanojen munat on merkitty kuoreen tuotantotapanumerolla 0 ja pakkauksesta löytyy luomumerkki.

Eettisestä näkökulmasta tarkasteltuna mikään munantuotanto ei tokikaan ole ongelmatonta. Suurin osa kukkountuvikoista päättää päivänsä nopeasti syntymisen jälkeen yhtä lailla luomutuotannossa kuin muissakin tuotantotavoissa. Kana voisi elää noin 7–10 vuotta, mutta munantuotannossa niillä on elinaikaa vain 14 kuukautta.

Pohjoismainen munantuotanto on kuitenkin huomattavasti eläinystävällisempää kuin muualla Euroopassa, esimerkiksi kanojen nokan typistys on kiellettyä ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa. Kanojen terveystilanne on myös kansainvälisesti vertaillen poikkeuksellisen hyvä ja esimerkiksi salmonellariski on käytännössä olematon.

Lisää eri tuotantotavoista voit lukea esimerkiksi Siipikarjaliiton ylläpitämältä Totta munasta -sivustolta.


Itse olen viime vuosina vähentänyt jonkin verran kananmunien syöntiä samalla kun olen ylipäätään vähentänyt eläinkunnan tuotteiden käyttöä. En kuitenkaan näkisi että ihan helposti lopettaisin munien syöntiä kokonaan, onhan kananmuna esimerkiksi ravintoarvoiltaan lähellä ns. täydellistä ruoka-ainetta, maku on hyvä ja käyttötarkoitukset monipuolisia.

Syön kananmunia lähinnä viikonloppuisin kun kaipaan tukevampaa aamupalaa, sillä kananmunat pitävät mielestäni nälkää erinomaisesti. Kokeile vaikkapa vuohenjuusto-munakasrullia, avokadomunia, mozzarella-frittataa tai kasvis-feta-frittataa. Tai sitten näitä meksikolaishenkisiä aamiaistortilloja eli tostadas eli huevos rancheros eli.. aamiaisherkkulettuja.

Reipas kokki leipaisee itse omat lettunsa esimerkiksi masa harina -jauhoista, mutta valmiitakin maissitortilloja pitäisi löytyä ainakin isommista ruokakaupoista. Hieman rapeaksi paahdettu tortilla on vähän niin kuin jättikokoinen nacho kuorrutettuna herkuilla, nam!


Tostadas tai huevos rancheros

maissitortilloja
luomukananmunia
mustia papuja
avokadoa
tomaattia
punasipulia
tuoretta korianteria
mausteita: suolaa, pippuria, chilijauhetta, (savu) paprikajauhetta
hunajaa
limenmehua

Annoksen yksi oleellinne osa on paputahna (refried beans eli frijoles refritos). Älä skippaa tätä, se tuo kokonaisuuteen reilusti lisää makua. Eli muusaa keitetyt mustat pavut esim. monitoimikoneella tai sauvasekoittimella (tai vaikka ihan haarukalla) tahnaksi, ja mausta chilijauheella, (savu)paprikajauheella, suolalla, pippurilla ja pienellä määrällä limenmehua. Jos tahna tuntuu liian jähmeältä, lisää siihen hieman oliiviöljyä.

Valmista salsa: poista tomaateista siemenet (etteivät ole niin vetisiä), ja pilko sipulien kanssa pieneksi silpuksi. Mausta pienellä määrällä suolaa, chiliä, limeä ja hunajaa.

Rapeuta tortillat paahtamalla niitä uunissa 200-asteessa leivinpaperin päällä pari minuuttia per puoli, kunnes ovat hieman rapsakoituneet (ei välttämättä kannata paahtaa ihan nacho-rapeuteen asti koska silloin lettuja on vaikeampi syödä).

Paista munat joko vain toiselta puolelta niin että keltuainen jää pehmeäksi (sunny side up), tai molemmin puolin, mistä vain itse eniten pidät. Ripsauta päälle hieman suolaa.

Levitä tortillojen päälle paputahna ja laita yksi muna per lettu. Lusikoi päälle hieman salsaa ja siivutettuja avokadoja. Viimeistele silputulla korianterilla. Syö heti lämpimänä.

PS. Päälle voi halutessa ripotella myös hieman fetaa (tai queso frescoa jos onnistut jostain sitä löytämään).

SHARE:

21 kommenttia

  1. Kivannäköinen resepti! Muistaakseni Lidl rupesi myymään vain vapaan kanan kananmunia (ja tietenkin niitä luomumunia) eli luopui häkkikanojen munista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, niinhän se olikin, muistin väärin! Tietääkseni Stockmann on myöskin luopunut häkkikanojen munista. Siinä mielessä kuitenkin merkittävää (ja askel oikeaan suuntaan), että virikehäkeissä on edelleen 60% koko tuotannosta. Eli kauppojen valinnat vaikuttavat kyllä ennemmin tai myöhemmin myös tuottajapäähän.

      Poista
  2. En tiedä, voiko mitään eläintuotantoa nimittää eläinystävälliseksi. Eläin ei omasta tahdostaan varmaan uhrautuisi tuotantovälineeksi ja kuolisi tehtävänsä täyttessä/tullessaan tarpeettomaksi. Ihan asiallista tekstiä, mutta vaikka luomukanaloissa kanojen olot olisivat siedettävemmät, ne tuskin pääsevät silti toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään tarpeeksi hyvin ja yhtä kaikki niiden elämät päättyvät kurjasti, vain jotta ihmiset saavat jonkun tuotteen joka ei ole edes hyvinvoinnille välttämätön.
    Toisenlaistakin näkökulmaa munantuotantoon tarjoaa esimerkiksi Oe:
    http://oikeuttaelaimille.fi/tuotantoelaimet/kanat-hakeissa-ja-luonnossa

    Kananmunalle löytyy myös liuta korvaajia, joita on listattu Kamomillan Konditoriassa:
    http://www.kamomillankonditoria.com/p/kananmunatta-keittiossa.html

    Nämä myös ihan yleisenä vinkkinä. Tykkään vegaanisista resepteistäsi mutta tuli tarve kommentoida tätä muna-asiaa. Mukavaa alkutalvea siltikin, en kirjoita tätä äkeissäni :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja kiitos asiallisesta kommentista!

      Olet ihan oikeassa siinä ettei mitään eläintuotantoa voi oikeastaan kutsua aidosti eläinystävälliseksi. Jo sana "tuotanto" itsessään tekee sen mahdottomaksi. En kuitenkaan usko että ihmiset ovat kovin helposti luopumassa eläintuotteiden käytöstä kokonaan (kuten en itsekään ole), ja vaikka luomu ei nyt ole mikään eläinten onnela, lienee parasta valita ns. vähiten huono vaihtoehto.

      Olen muuten itsekin koostanut blogiin tapoja korvata kananmunia, juttu löytyy täältä: http://syotava.blogspot.fi/2016/04/6-tapaa-korvata-kananmuna-infograffa.html

      Mukavaa alkutalvea myös sinulle :)

      Poista
    2. Näinpä, tuskin niin ihanteelliseen tilanteeseen päästäisiin että eläintuotantoa ei enää tarvittaisi. Pienin askelin kohti parempaa :-)

      Enpä tiennytkään, että sinullakin on tuollainen postaus, täytyy tutustua!

      Poista
  3. Onpa herkullisen näköinen annos!

    VastaaPoista
  4. Olen alkanut kiinnittämän huomiota nykyään kananmuniin paljonkin. Munat kun on suht edullisia, maksan mielelläni muutaman euron enemmän, jotta kanoilla on paremmat olot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, ja tosiaan hintaero ei nyt ole niin valtava että olisi siitä kiinni, harvan budjetti kaatuu parin euron eroon.

      Poista
  5. Mä olen jo pitkään ollut aika tarkka siitä, että meillä syödään vain luomumunia. Kesäisin meidän omat kanat munii niin paljon, ettei munia tarvitse ostaa, mutta koska meillä on maatiaiskanoja, jotka elävät hyvin lajityypillistä elämää, on niillä myös pitkä muninta tauko talvella. Herkulliset kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kiva et teillä on omia kanoja! :) Itse olen kanssa harkinnut että jos hankkisi äidin luo pari kanaa tuonne maaseudulle, siellä olisi ainakin puitteet kunnossa. Toki (kuten sanoit) ympärivuotinen omavaraisuus ei oikein onnistu, mutta jos edes pienen osan munista sais omasta takaa.

      Poista
  6. Ostan aina ensisijaisesti luomumunia. Harmillisesti kaikissa pienemmissä ruokakaupoissa ei aina ole edes tarjolla luomuvaihtoehtoa, jolloin koriin on kyllä eksynyt muutakin. Kuluttajista se lähtee ja toisaalta kaupan pitää kuunneella korva herkkänä kuluttajia. Mielestäni isoilla toimijoilla on myös vastuu ja velvollisuus olla tässä myös edelläkävijöitä, eikä jäädä vain odottamaan että kuluttaja osaa vaatia. Lidl näyttänyt jo hienoa esimerkkiä, tätä lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on oma lähikauppa kyseessä niin sinne kannattaa melkein antaa palautetta että voisitteko ottaa luomumunia valikoimiin, luulisi että kuuntelevat asiakkaiden toiveita.

      Poista
  7. Ihanan valuvannäköiset keltuaiset! Luomumunia meilläkin ostetaan aina, on jo pitkään ostettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse olen myös #teamvaluvakeltuainen, mutta tiedän että kaikki eivät ole samaa mieltä :)

      Poista
  8. Kyllä suurin osa ostaa varmaan halvimmat kananmunat. Munien luokitus on vähän monimutkainen, ei ihan suoraan voi päätellä, mitä kaikki termit lopulta tarkoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä tosi ikävää että mennään halvimman mukaan, viis eläinten oloista. Sen takia tuntuukin että isoja muutoksia kuluttajien käyttäytymisessä tapahtuu vasta sitten kun on pakko.

      Ja munien markkinointinimikkeissä on tosiaan kaikenlaista termiä, ja osa niistä on todella harvaanjohtavia kuten esim. omega 3-munat ja onnellisten kanojen munat. Vähän veikkaan että eivät nyt ihan sieltä onnellisemmasta päästä ole kuitenkaan.

      Poista
  9. Ihanan raikkaat kuvat! Nyt kun oma pieni kanala on tyhjillään, meidän munat tulee paikallisesta kanalasta tuoreina ja täydellisinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse tilaan myös kananmunani (luomu)lähitilalta, hyvän laadun lisäksi tuntuu muutenkin mukavalta tukea pientuotantoa.

      Poista
  10. Ihanan raikkaan näköisiä! Tuollaisesta kun saisi maistiaispalan!

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig