perjantai 18. marraskuuta 2016

LOHTURUOKAA-KIRJA: VILJATTOMAT IHMESÄMPYLÄT (V)


Harvemmin sitä enää jaksaa kovasti innostua ruokakirjoista, varsinkin sellaisista jotka ovat erikoisruokavaliopainotteisia. Tuntuu että kaikki on jo nähty.

Mutta hyvisruokaguru Outi Rinteen uusi Lohturuokaa-keittokirja pääsi yllättämään. Kaunis kirjahan on täynnä toinen toistaan nerokkaampia, kekseliäämpiä ja vähän hullujakin reseptejä! Vai mitä sanotte esimerkiksi kinuski-lehtikaalisipseistä, munakoisonachoista, porkkananakeista tai bataattimutakusta. Kirjasta löytyy myös mm. pekonia, jauhelihaa, schnitzeliä ja osso bucoa – kaikki ilman lihaa tai muita eläinkunnan tuotteita!

Voin kuvitella että Outilla on ollut hauskaa kehitellä reseptejä, sillä periaatteessahan vain taivas on rajana kun päästää luovuuden keittiössä täysin valloilleen.

Reseptien lomassa on hyvin taustoitettua ja soljuvasti kirjoitettua tekstiä ruoan ja syömisen psykologiasta – miksi lohdutamme itseämme usein ruoalla, ja miten omia makumieltymyksiä ja ruokatottumuksia voisi muokata tervellisempään suuntaan mauasta tinkimättä.


Kirjan melkein kaikki ohjeet ovat gluteenittomia ja vegaanisia, ja korvamerkitsinkin heti useamman ohjeen testauslistalle. Valinnanvaikeutta ei ollenkaan helpottanut Outin todella herkulliset kuvat.

Lopulta päädyin patongin ohjeeseen, johon ei tule mantelijauhoja eikä tattarijauhoja eikä kaurajauhoja vaan *rumpujenpäristystä* kikhernejauhoja! Eipä olis tullut itselle mieleen moinen.

Alkuperäinen ohje oli patonkiin, mutta päädyin tekemään taikinasta sämpylöitä. Ja ei mennyt kauaankaan kun keittiössä leijaili ihan oikeiden sämpylöiden tuoksu, aika hurjaa. Kikherne se vain on ihan uskomattoman monipuolinen raaka-aine. Odottakaas kun testailen kikherneiden säilytysliemestä tehtävää moussea.. (tähän palaan toisen postauksen merkeissä).

Valmiit sämpylät ovat ihan hämmästyttävän "tavallisen" näköisiä ja makuisia, koostumus on mukavan pehmeä ja kuohkea. Kikhernejauho maistuu raakana vielä vähän hassulle (toisin sanoen ei hyvälle), mutta kypsentäessä siitä tulee hyvin neutraalia. Vielä kun päälle sipaisee jotain levitettä niin täydestä menee. Omani tarjoilin avokadohummuksen kanssa, ja osan söin ihan voilla voideltuna.

Huom! Ohjeessa mainitaan kuoritut psylliumsiemenet. Itselläni oli vain erittäin hienoksi jauhettua psylliumia, ja sen kosteudensitomisteho verrattuna siemeniin on huomattavasti voimakkaampi. Eli jos käytät hienoa psylliumjauhetta niin sitä neuvoisin laittamaan noin 2–3 rkl.

Viljattomat & vegaaniset kikhernesämpylät (2 patonkia tai n. 12 keskikokoista sämpylää)

1/2 l lämmintä (40-asteista) vettä
11 g kuivahiivaa
5 dl kikhernejauhoja
1 1/4 dl perunajauhoja
2 tl valitsemaasi makeutusta (esim. kookossokeria)
8 rkl kuorittuja psylliumsiemeniä
2 tl hienoa suolaa
1/2 dl oliiviöljyä

Sekoita hiiva lämpimään veteen ja anna turvota hetki. Sekoita keskenään jauhot, kookossokeri, psyllium ja suola. Lisää veden sekaan. Vaivaa joukkoon lopuksi öljy. Hyvä koostumus taikinalle on pehmeä, mutta kiinteä. Psyllium turvotessaan kiinteyttää taikinaa entisestään. Jätä taikina peitettynä lämpimään paikkaan turpoamaan puoleksi tunniksi.

Muotoile taikinasta joko kaksi patonkia, tai sämpylöitä. Jätä vielä kohoamaan liinan alla toiset puoli tuntia.

Paista patonkeja/sämpylöitä uunin alatasolla 200-asteessa n. 20 minuuttia. Valmis patonki/sämpylä kuulostaa kumealta, kun sen pohjaa kopauttaa.

Sämpylät maistuvat parhaalta heti tuoreina, mutta säilyvät myös jääkaapissa pari päivää. Tällöin ne kannattaa lämmittää ennen tarjoilua.

*Kirja saatu arvostelukappaleena*
SHARE:

43 kommenttia

  1. Oi nam!! Näitä on kyllä pakko testata, näyttää ihan superhyviltä! :-)

    http://the-happiness-theory.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olivat kyllä yllättävänkin onnistuneita mielestäni :)

      Poista
  2. Kyllä kikherne on monipuolinen raaka-aine! Kokoajan oppii uusia tapoja käyttää niitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Kikhernejauho toimii hyvin myös ainakin pitsa/piirakkapohjassa, ja onnistuu sillä vegaanin munakaskin :)

      Poista
  3. Oi, mitä terveysruokaa ja niin herkullisen näköistä! Ihana kuvat ja kaikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Outin kirjasta löytyy kyllä vaikka mitä hauskoja ideoita :)

      Poista
  4. Kiitos Lotta ihanasta postauksesta ❤️ Ja arvasit oikein, nauru- ja makuhermot olivat välillä lujilla tän kirjaprojektin kanssa 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan itsellesi inspiroivasta teoksesta! <3 Niinhän se on, että parhaimmillaan ruoanlaitto on kuin hauskaa leikkiä :D

      Poista
  5. Sämpylät vaikuttavat ihanilta, mutta tuo avokadohummuksesi saa välittömästi veden kielelle. Pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei voi tosiaan oikein mennä vikaan kun yhdistää kaksi suosikkia, guacamolen ja hummuksen :)

      Poista
  6. Avokadohummus menee ehdottomasti testiin! <3

    VastaaPoista
  7. No jopas on raaka-aineet näissä sämpylöissä, tätähän on ihan pakko testata! Kikherneet ovat yks taikuri keittiössä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kikherneet (ja sen johdannaiset) taipuvat kyllä uskomattoman moneen! :)

      Poista
  8. Mä kans eilen luin tätä kirjaa. Tykkäsin. Pähkäilen mitä oikein tekisin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ehdin jo testata sämpylöiden lisäksi kirjan maidotonta suklaamoussea, sekin oli hyvä ohje :)

      Poista
  9. Herkullisen näköistä <3 Täytyy kokeilla, meillä rakastetaan hummusta!

    VastaaPoista
  10. Täytyykin laittaa tämä ohje kirjanmerkkeihin muistiin, sillä meillä käy aina toisinaan gluteenittomia vieraita ja nämä näyttävät tosi muhevilta. :)

    VastaaPoista
  11. onpa kyllä toimivan näköinen rakenne! Kikhernejahoissa on kyllä se ominaismakunsa josta ei itsekään niin hirveästi piittaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo onhan niissä aika sellainen papumainen maku, mutta se onneksi yleensä kuumentaessa katoaa.

      Poista
  12. Hyvän kuuloinen sämpyläresepti, ehdottomasti testiin!

    VastaaPoista
  13. Kikhernejauhoja olen käyttänyt vain kikhernepannarissa (cecina), mutta en muussa. Vielä :-) Näyttävät oikein maukkailta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pannareissa en olekaan testannut, mutta sellaisissa ohuissa lettumaisissa jutuissa kyllä :)

      Poista
  14. NÄyttääpä hyvältä! Kikhernejauhoja löytyis, pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  15. Kikhernejauho on kyllä ihmeaine, olen tehnyt siitä mm. pizzataikinaa. Ihanat kuvat ja resepti, menee testiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pizzapohjaa olen itsekin testannut ja oli kyllä mainiota, piirakkapohjaankin menisi varmaan hyvin :)

      Poista
  16. En ymmärrä, mulla taikinasta tuli puuroa vaikka aineksien mittasuhteet oli oikein. :( lisäsin kikhernejauhoja ja psylliumia jos se siitä kiinteytyisi mutta jos ei niin teen liepuskoja :D nyt taikina on turpoamassa, katotaan kuin käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm meinaatko puuromaisella siis löysää..? Kyllä taikinasta pitäisi kohottamisen jälkeen tulla sellaista että siitä saa pyöriteltyä sämpylöitä. Toivottavasti kohottaminen siis auttoi. :)

      Poista
    2. Joo löysää siis. Kohottamisen jälkeen taikina oli kuohkeaa jota ei pystynyt käsittelemään niin että sämpylöitä olis saanu mut tein semmosia "flat patonkeja" jotka toisen kohotuksen ja uunin jälkeen oli kyl viel semmosia et pysty leikkaamaan puoliksi. Kaurapaloihin voisi verrata.
      Eli kyl ne onnistu ja hyviä on ! :)
      Mietin et kai leipiä pystyy pakastamaan ? Ehkä vähän tyhmä kysymys mut pelataan nyt varman päälle haha

      Poista
    3. Okei hyvä että maistui mut jännä et taikina jäi kuitenkin tosi löysäksi.. mietin et oiskohan noissa psylliumeissa merkkien välillä eroa (lähinnä siinä miten tehokkaasti sitovat), itse olen käyttänyt Puhdistamon psylliumia. Leivät voi joo hyvin pakastaa, uunissa sulattamalla tulee paras lopputulos :)

      Poista
    4. Ite käytin urtekramin psylliumjauhetta. Se voi olla kyl, ei kyl jääny viimeiseksi kerraksi ku leipiä teen et kattoo mitä ens kerral käy. Kiitti vastauksista ! :)

      Poista
    5. Urtekramin psyllium on just sitä kuivattua siemenkuorta eli sitä ohjeen mukaan menis taikinaan 8 rkl (eli 1,2 dl). Tuo psylliumjauhe on taas ihan hienoa ja valkoista jauhoa ja sitä tarvii paljon vähemmän. Mutta jos laitoit tuon isomman määrän niin sitten en tiedä missä meni vikaan :D

      Poista
    6. Aa ! No siinä meni vikaan ! Joo luin sitä pussia sitte seuraavana päivänä että olis vissiin pitäny enemmän laittaa. Laitoin meinaan 3 rkl ylemmän tekstin mukaan (eka kerta ku kokeilin leipoa ilman vehnäjauhoja ni vähä tietämätön näistä jutuista). Haha No sehän se sit oliki ! Pitää hakee lisää jauhoja ja tehä uus satsi :D vaikka tosin tykkäsin kyl tost satsista siin mielessä et tykkään ohuesta leivästä enemmän ku sämpylöistä MUTTA hyvä et selvis se "vika" :)

      Poista
  17. Herkullisen näköisiä sämpylöitä! Testaan ehdottomasti reseptiä, koska jopa täältä Argentiinasta saa helposti kikhernejauhoa. Sen verran tarkennusta kysyisin ennen leipomista, että viittaako reseptin perunajauho siis perunatarkkelykseen? Jauhoista on niin monia olomuotoja :) Kiitos paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, Suomessa ei mun mielestä ruokakaupoista edes löydy erikseen tuotetta nimellä perunatärkkelys eli perunajauho ja perunatärkkelys on tässä kohtaa sama asia. Sikäli toki harhaanjohtavaa kun esim. jenkkireseptien potato starch onkin suomessa perunajauho (ja potato flour on sitten taas ihan jotain muuta). :) Mutta toivottavasti tulee hyvät sämpylät!

      Poista
  18. Onkohan mahdollista korvata kuoritut psylliuminsiemenet psyllium-jauheella? Todennäköisesti saa määrääkin pienentää. Ei näytä löytyvän edes lähicittaristakaan kuorittuja psylliuminsiemeniä, mitä valikoimaa koitin etsiä netistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olen nimenomaan kirjoittanut tuolla blogitekstissä että korvasin itse kuoritut siemenet hienolla jauheella. Sopiva jauhomäärä on n. 2-3 rkl :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig