Kasvisruokarintamalla tapahtuu! Olen kiinnittänyt huomiota lähikaupan alati kasvavaan vegaanituotteiden hyllyyn, ja tuntuu että uusia tuotteita putkahtelee esiin melkein viikottain. Vaikka itse en esimerkiksi vegaanijuustoista ja soijanakeista välitä ollenkaan, on hienoa että eläinkunnan tuotteita välttelevälle löytyy entistä enemmän valikoimaa ja kynnys tarttua vegevaihtoehtoon on alhaisempi.
Viime viikolla lanseerattiin Verso Foodin Härkis*, ja tätä pitäisi olla kaupoissa tarjolla sen verran hyvin, ettei tarvitse alkaa kylmähyllyllä tappelemaan.
Itse pääsin ennakkotestaamaan tuotetta viime viikolla, ja tärkein kysymys on tietysti että miltä se maistuu. Ja sanoisin että yllättävän hyvälle. Maku on ihan sellaisenaan esimerkiksi Gold&Greenin nyhtökauraan verrattuna mielestäni hieman parempi, vähemmän kuivakka. Sillä lienee asian kanssa tekemistä, että härkiksessä on reilusti suurempi rasvapitoisuus. Tätä voisi supernälissään syödä melkein vaikka sellaisenaan kylmänäkin, mitä en voi sanoa nyhtiksestä. Mutta nämä ovat tietysti makuasioita, suosittelen testaamaan molempia ja tekemään vertailut itse.
Ulkonäkö näyttää harhaanjohtavan paljon jauhelihalta. Tässä kohtaa vastustajat alkavat yleensä valittamaan, että "miksi tehdään feikkilihatuotteita, eikö kasvissyöjät voi syödä kasvikset sellaisenaan", mutta se on ihan turhaa mussutusta. Näiden tuotteiden pääkohderyhmä ei kuitenkaan välttämättä ole henkilöt, jotka eivät ole koskeneet lihaan vuosikymmeniin, vaan sekasyöjät, jotka haluaisivat syödä kasvispainotteisemmin, mutta kokemus ja kiinnostus kasvisruokien opetteluun on aika pieni. Tällaisten tuotteiden avulla voi ottaa sen arjen suosikkiruoan (vaikka nyt joku makaronilaatikko) ja yksinkertaisesti vaihtaa jauhelihan tilalle esimerkiksi härkistä. Ei vaadi liikoja.
Vaikka nämä uutuudet ovat hienoja innovaatioita, tuotteiden prosessointimenetelmät kieltämättä mietityttävät. Raaka-aineet käyvät nimittäin varmasti aikamoisen myllyn läpi, ennen kuin kaurasta ja härkäpavusta saadaan nyhtöpossun tai jauhelihan näköistä. Eli siinä mielessä lasken nämä melkeinpä eineksiksi.
Huom. härkis sisältää hieman ohramallasuutetta, mutta ilmeisesti tuotteen gluteenipitoisuus on kuitenkin niin pieni (alle 20 mg/kg), että menee viralliseen gluteenittomuusmääritelmään. Hyvin viljaherkkien kannattaa tämä kuitenkin ottaa huomioon.
Proteiinimarkkinoille on ilmestynyt myös Valion Mifu, vaikka kasviproteiinista ei voidakaan puhua.
En ole ihan varma miksi kyseinen tuote on kehitetty. Siinä on ilmeisesti ikäänkuin yhdistetty raejuusto ja halloumi, mausta en tosin tiedä mitään kun en ole maistanut. Mutta tarvitseeko markkinat tosiaan vielä lisää eläinperäisiä proteiinituotteita? Mielestäni ei. Lisäksi näkisin tässä vähän vegeproteiinitrendillä ratsastamista, mikä on ainakin markkinointinäkökulmasta todella harhaanjohtavaa, kun maidontuotantoon kuitenkin kuuluu omat (eettiset ja ekologiset) ongelmansa.
Kuulisin mielelläni mitä muut ovat mieltä näistä uutuuksista, oli sitten omana lähtökohtana kasvisruoan määrän lisääminen ruokavalioon, veganismi tai täysi skeptisyys. :) Itse toivon kyllä että molemmat Versofood ja Gold&Green breikkaavat kunnolla globaalisti, ja markkinoille mahtuu lisääkin tekijöitä.
Testasin härkistä tällä kertaa melko yksinkertaisessa spagetti bolognese -kastikkeessa. Maistui kyllä, ja ero esimerkiksi jauhelihalla valmistettuun versioon on hämmästyttävän pieni. Voipi olla että joku ei edes eroa huomaa, jos ei siitä erikseen mainitse. ;)
Härkis bolognese (2 annosta)
1 paketti härkistä
1 sipuli
oliiviöljyä
1 tölkki kokonaisena säilöttyjä tomaatteja
(Huom. kokonaisia, ei murskaa. Tulee paremman makuista!)
2 rkl tomaattipyrettä
ripaus (savu)paprikajauhetta
ripaus chilijauhetta
suolaa maun mukaan
n. 1 tl hunajaa (tai ei-vegaanit esim. kookosnektaria)
n. 1 tl omenasiiderietikkaa
kuivattua tai tuoretta timjamia
haluamaasi pastaa (käytin mustaa riisispagettia)
Pilko sipuli pieneksi ja kuullota miedolla lämmöllä läpikuultavaksi. Kaada pannulle tomaatit ja pyre + noin desin verran vettä. Lisää mausteet ja anna kastikkeen muhia ainakin vartti välillä sekoittaen. Jos kastike meinaa keittyä liikaa kasaan, lisää hieman vettä. Painele pehmenneet tomaatit lastalla pienemmäksi.
Keitä pasta ohjeen mukaan.
Tsekkaa kastikkeen maut ja säädä niitä tarvittaessa. Sekoita härkis kastikkeen sekaan vasta ihan lopussa, niin että vain nopeasti lämmität sen. Tarjoile pastan ja halutessa raastetun parmesanin kanssa.
*Härkis saatu testiin valmistajalta