perjantai 10. marraskuuta 2017

GLUTEENITTOMAT & VEGAANISET FLATBREADIT



Yleensä tykkään tehdä ostoksia vähän isommissa kaupoissa, ja pikkukaupat ovat sitten täydennystä ja joitain yksittäisiä ostoksia varten. Tällä kertaa oli kuitenkin aikataulusyistä pakko tehdä viikonlopun ruokaostokset lähi-Alepassa ja olin positiivisesti yllättynyt että onnistuin löytämään kaikki mitä tarvitsin, myöskin ne vähän erikoisemmat ostokset, kuten pussillisen pinjansiemeniä pestoa varten.

Kotona maistoin siemeniä ja totesin että niissä on ehkä joku ihan aavistuksenomainen sivumaku, mutta toisaalta pähkinöiden ja siementen välillä on yleensäkin pieniä maku(ja laatu)eroja, merkistä ja alkuperämaasta johtuen, no big deal. Valmistin nämä kikherne-flatbreadit, peston ja paahdoin pinjansiemeniä vielä leipien päälle. Hyvältä maistui.


Myöhemmin vilkaisin pussinkylkeä: pakattu 26.10.2016 ja parasta ennen 30.4.2017. Oho, parasta ennen on mennyt jo yli puoli vuotta sitten! Siemenethän eivät nyt sinällään helposti mene huonoksi, mutta pitkän ajan myötä alkavat pikkuhiljaa härskiintyä mistä saattoi johtua se pieni sivumakukin.

Vein pussin takaisin kauppaan ja sain rahat takaisin suurten pahoittelujen kera, ja hyvityksenä vielä paketin valinnaista teetä, joten siinä suhteessa ei ole mitään valittamista, kiitos Alepalle hyvästä palvelusta.

Mutta kysymys herää, eivätkö herttoniemeläiset käytä ollenkaan pinjansiemeniä jos pussi saa lojua kaupan hyllyllä melkein vuodenkin koskemattomana? :D Tai sitten kaikki ostavat siemenensä vieressä olevasta isosta Hertasta, joka aukeaakin täysin uudistettuna ja laajennettuna tässä kuussa, en malta odottaa!


Pinjansiemenaasinsillan kautta lopulta itse asiaan eli näihin leipäsiin.

En yleensä käytä hiivaa leivonnassa, mutta näissä se kyllä toimii tosin hyvin tehden pohjan koostumuksesta mukavan rapean. Muutenkin tykkäsin kokonaisuudesta tosi paljon, leivät katosivat pöydältä aika nopeaan tahtiin! Söin muutaman viipaleen myöhemmin ihan jääkaappikylmänä, ja eivät olleet hullumpia niinkään, joten uskallan suositella näitä myös eväsleiviksi.

Gluteenittomat ja vegaaniset flatbreadit (2 kpl)

2 dl lämmintä vettä
1 tl nestemäistä makeutusta
1 rkl (n. 7 g) kuivahiivaa 

2 1/2 dl kikherne- eli gramjauhoja
2 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 tl hienoa psylliumjauhetta
1 rkl oliiviöljyä 
n. 1 tl suolaa

Päälle esim.
pestoa (esim. tätä lehtikaalipestoa, laita vähemmän öljyä kuin ohjeessa)
rucolaa
tuoretta basilikaa
pinjansiemeniä

Sekoita ensin vesi, makeutus ja hiiva, ja anna tekeytyä n. 10 minuuttia.

Sekoita loput aineet keskenään ja yhdistä nesteen kanssa. Taikinasta pitäisi pystyä helposti muodostamaan yhden irtonaisen pallon. Anna taikinan kohota lämpimässä n. 45 minuuttia.

Jaa taikina kahtia ja taputtele siitä leivinpaperin päälle kaksi ovaalia. Anna kohota vielä n. 10 minuuttia.

Sivele leipien päälle ohuesti öljyä. Paista 220-asteessa n. 5 minuuttia. Ota levy uunista ulos, pistele haarukalla reikiä leipiin ja paista vielä toiset viisi minuuttia.

Levitä päälle pesto ja pinjansiemenet, ja paahda uunissa vielä viitisen minuuttia, kunnes leipien reunat ja siemenet alkavat saada väriä.

Viimeistele rucolalla ja tuoreella basilikalla. Itse ripottelin päälle lopuksi vielä kuorittuja hampunsiemeniä. Leikkaa paloiksi ja nauti.

Ohje hieman muokattuna Good Clean Food -kirjasta.
SHARE:

8 kommenttia

  1. Huomaan kyllä itsekin syyllistyväni usein siihen, että isosta kaupasta tulee haettua ne isommat ostokset, jolloin lähikaupan valikoimaa ei välttämättä tule edes vilkaistua. Toisaalta aika usein törmännyt siihen että kun oikeasti lähikaupasta tarvitsisi sitä yhtä raaka-ainetta, sitä ei ole saatavilla.

    Hyvän näköiset leivät kyllä! En oo flatbreadia kokeillut tehdä kotona, joten pitää jossain vaiheessa kyllä kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tavallaan ois järkevää tukea just sen pikkukaupan (mahdollisia) erikoisempia valikoimia että sieltä tosiaan jatkossakin löytyis muutakin kuin leipää, kaljaa ja karkkia. Mut toisaalta taas on vaan paljon kätevämpää hakea kaikki kerralla isommasta kun tietää että ainekset varmasti löytyy.

      Flatbreadit oli tosi helppo tehdä, suosittelen kyllä! :)

      Poista
  2. Näyttää ihan mielettömän hyvältä! :) täytyy laittaa ohje korvan taakse! ;)

    VastaaPoista
  3. Herkullisen kuulloista ja näköistä flatbreadia, pitääpä kokeilla.

    VastaaPoista
  4. Pikkuruokakauppoja olisi mukava käyttää jos niitä olisi tässä Kalliossa enemmän. Tosin kannatan noita etnisiä pikkuliikkeitä aika hyvin. Tosin Hakaniemen halli ajaa saman asian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauppahalli kodin lähellä onkin ihan luksusta! Asuin myös joskus Anton & Antonin yläkerrassa, oli ihana käydä sieltä perjantaina hakemassa viikonlopun herkut (joskin myös aika hintavaa). :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig