maanantai 12. marraskuuta 2012

44 KYNNEN VALKOSIPULIKEITTO

Tämä keitto on varmastikin hienostunein jonka olen koskaan tehnyt, vaikka pääraaka-aineena on niinkin arkinen kaveri kuin valkosipuli. Uunissa pitkään paahtaminen kuitenkin muuttaa kirpeänärhäkät pikkusipulit maultaan mitä lempeimmiksi.

Keitto on vaiheiltaan äärimmäisen helppo, mutta vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ei kannata siis aloittaa kokkailua hirveässä nälässä. Määrällisesti keittoa tulee aika vähän, käy ehkä parhaiten alkukeittona kahdelle. Maku on pehmeydestään huolimatta tietyllä tavalla intensiivinen, ja itse en ainakaan jaksa kauhoa tätä nassuun kovin isoa määrää yhdellä ruokailukerralla.

Resepti on poimittu Punchfork-sivustolta, joka poimii netistä reseptejä saman katon alle vähän Pinterest-tyyliin. Reseptejä voi äänestää ja parhaita selailemalla olenkin tehnyt hyviä löytöjä.

Näin tarkat määrät kynsiä voi vaikuttaa hassuilta, mutta yhdessä valkosipulissa on keskimäärin 11 kynttä. Eli tähän ohjeeseen menee neljä kokonaista valkosipulia, kynsien määrää voi sitten säätää sen mukaan miten vähä/runsaskyntistä sipulia kohdalle osuu.


44 kynnen valkosipulikeitto

26 kuorimatonta valkosipulinkynttä
öljyä+suolaa+pippuria
pari rkl voita tai öljyä
1-2 pilkottua tavallista sipulia
reilu kasa silputtua tuoretta timjamia
18 kuorittua valkosipulinkynttä
n. 6 dl kasvislientä 
pieni loraus kermaa tai esim. kookosmaitoa 
pieni kasa raastettua parmesaania (voi jättää myös pois)
limeä tai sitruunaa

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen. Paahda kuorimattomia valkosipulinkynsiä öljyssä, suolassa ja pippurissa pyöriteltynä n. 45 minuuttia. Anna kynsien jäähtyä hetken ennen kuorimista. Kuoren pitäisi irrota helposti toisesta päästä puristamalla, plop.

Sulata voi tai öljy kattilassa ja kuullota sipulia ja timjamia matalalla lämmöllä reilut viisi minuuttia. Lisää sekaan uunissa paahdetut ja lisäksi raa'at kuoritut valkosipulit, ja sekoittele niitä muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja anna poreilla n. 20 minuuttia.

Kaada keitto blenderiin ja surauta sileäksi. Tässä vaiheessa voi halutessaan lisätä pienen määrän kermaa (n. 0,5-1 dl), mutta sen voi jättää myös kokonaan pois. Lämmitä keittoa levyllä, mikäli se pääsi viilenemään, ja lisää sekaan kaksi puristusta limen- tai sitruunanmehua. Maista keittoa ja lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.

Kaada keitto tarjoiluastiaan ja ripottele päälle halutessasi hieman raastettua parmesaania ja timjaminlehtiä.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Superhyvää onnistuessaan, mutta mielestäni tosi vaikea tehdä: kun toisen kerran heitin ohjeen mukaan valmistetut valkosipulit mustina roskikseen totesin että meillä on varmaan erilaiset uunit ja paahdoin sipulit paistinpannulla. Näin onnistui ja herkkua tuli, viimein :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok no harmi jos oli hankaluuksia kynsien kanssa.. alkuperäinen resepti on näköjään Smitten Kitchenin ja siellä puhutaan myös 45 minuutin paahtoajasta, tosin uuniastia on foliolla päällystetty joten en tiedä vaikuttaisiko se asiaan: http://smittenkitchen.com/blog/2006/08/a-44-clove-ticket-to-a-happier-place/ Onneksi tuli kuitenkin onnistunut lopputulos. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig