perjantai 23. marraskuuta 2012

HAASTAVA SOM TAM

Yleensä teen aika yksinkertaisia ja helppoja ruokia, mutta välillä haluan haastaa itseni ja keittiöveitseni ja käydä vähän monimutkaisempien ohjeiden kimppuun.

Poimin tämän papaijasalaatin ohjeen Tomi Björckin ja Matti Wikbergin Farang-kirjasta. Rakastan Som Tamia, mutta se on makuuni yleensä himpun liian tulista, joten ajattelin että jos teen sen itse, voin säätää chilimammareille sopivamman version. Toki ainesosien saatavuus (tai sen puute) aiheutti myös joitain modifikaatioita alkuperäiseen ohjeeseen.


Ensimmäinen (ja aika suuri) haaste on se, että Suomesta ei juuri mistään saa oikeantyyppistä eli tarpeeksi raakaa vihreää papaijaa. Jostain etnokaupoissa kuulemma löytyy, mutta itse haalin tämän ruoan ainesosat keskikokoisen lähimarketin tarjonnasta. No valitsin kuitenkin vähiten pehmeän papaijan ja toivoin parasta, hedelmä oli silti liian muhjua että siitä olisi saanut leikattua sellaisia kapeita ja rapsakoita soiroja. Ei sillä että minulla olisi sellaista oikeatyyppistä raastintakaan, vetelin lastuja tavallisella kuorimaveitsellä ja leikkasin veitsellä kapoisammaksi.

Sitä ennen valmistin kuitenkin som tam -kastikkeen, määrät meni ihan summissa heittämällä joten arviot ovat hyvin karkeita:

Kastike

2-4 rkl paseerattua tamarindia (purkista)
2-4 rkl palmusokeria (paitsi käytin ruokosokeria kun sitä kaapista löytyi)
2-4 rkl kalakastiketta
hyppysellinen chilijauhetta

Kannattaa aluksi laittaa kaikkia vaikka sen pari ruokalusikallista ja lisätä sitten makeutta/kirpeyttä/suolaisuutta oman maun mukaan. Makeus siis sokeri, kirpeys tamarind ja suolaisuus kalakastike. Varsinaista suolaa ei tähän ohjeeseen (kuten ei yleensä thaimaalaisiin ruokiin) tule. Sekoittele kunnes seos on tahnamaista, ei liian löysää muttei tönkköäkään. Sokerista kannattaa murjoa mahdolliset paakut pois. Kivimortteli on tietysti ideaali, mutta se ei ollut tällä kertaa käytettävissä.


Salaatti

1 vihreä papaija (...)
kourallinen käärmepapuja (en löytänyt, laitoin haricotpapuja eli sellaisia vihreitä pitkuloita)
kourallinen kirsikkatomaatteja
1 kevätsipulinvarsi
0,5 dl maapähkinöitä
kuivattuja katkarapuja (jätin pois kun ei ollut)
n. 10 kpl tiikerirapuja
1 valkosipulinkynsi
1 chili
puolikas lime
(+ porkkanaa
+ kurkkua)

Eli ensin papaija viipaleiksi parhaan kyvyn mukaan. Koska sitä tuli aika vähän, siivuttelin lisäksi vielä porkkanaa ja kurkkua. Ilmeisesti mangoakin voisi käyttää. Tai lanttua/naurista. Eli ei hätää vaikka papaijasalaatista jättää papaijan pois. :)

Muussaa morttelissa chili ja valkosipuli. Lisää joukkoon pilkotut pavut ja puolitetut tomaatit ja murskaa niitäkin kevyesti.

Lisää seokseen (tässä vaiheessa kannattanee siirtää kamat isompaan astiaan) som tam -salaatinkastiketta ainakin 4 ruokalusikallista, lisääkin voi laittaa oman maun mukaan. Lisää puolikkaan limen mehu, papaijansuikaleet (ja porkkana ja kurkku) ja ohueksi leikattu kevätsipuli. Tätä ennen olin paistanut tiikerinravut kypsiksi (n. 2 minuuttia per puoli) ja viilentänyt niitä jääkaapissa hetken. Tästä ei ollut reseptissä mitään mainintaa, mutta kelasin ettei kylmään salaattiin oikein sovi kuumat ravut.

Paahda kuumalla pannulla (ilman öljyä) maapähkinöitä reilusti, saa tulla tummaa pintaa. Kuori on helppo sormella hieraista irti, kunhan ovat ensin vähän jäähtyneet. Mortteliin ja paloiksi.

Salaattiin olisi pitänyt ripotella päälle myös rapeaksi paahdettua sipulia, mutta tässä vaiheessa aherrukseen oli uponnut jo yli tunti ja kokkia alkoi vähän nälättää, joten jätin sen pois.

Annostele salaatti lautasella ja päälle pähkinämurua.

Pieni varoituksen sana: tällä ohjeella salaattia ei tule kovin paljon, sopii ehkä alkupalaksi kahdelle hengelle. Lopputulos oli silti tosi hyvänmakuinen – raikas, kirpeä, makea ja sopivan tulinen. Uurastus siis kannattaa, vaikkei tästä ehkä ihan arkipäivän pikaherkuksi olekaan.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig