maanantai 3. kesäkuuta 2013

RIISITÖN RISOTTO PARSASTA


Taisin viimeisimmän parsa-ohjeen kohdalle kirjoittaa että tämä on kevään vika parsajuttu, mutta tässä tulee nyt kuitenkin vielä yksi. Ja vielä tuplaparsoilla eli valkoista ja vihreää samaan ohjeeseen.

My New Rootsista poimittu hauska idea riisittömästä risotosta menee vähän samaan sarjaan feikkilasagenen kanssa – kikkailevaa näpertelyä, ja aika kaukana ollaan alkuperäisestä klassikkoruoasta, mutta lopputulos on silti mainio. Erilainen mutta mainio. Tämä ohje ei tosin ole vegaani, koska ilman parmesaania on mahdotonta tehdä mitään edes etäisesti risottoa muistuttavaa (kunnes toisin todistetaan).

Riisitön risotto parsasta (2:lle)

4-6 isoa valkoista parsaa (tai muutama enemmän jos ovat pienempiä, n. 400 g)
2 salottisipulia
öljyä
suolaa
parmesaania tai pecorinoa

kastike:
nippu vihreitä parsoja (n. 300 g)
nippu kevätsipulia
1-2 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl sitruunanmehua
1 tl hunajaa
suolaa
reilusti parmesaania tai pecorinoa


Tee ensin kastike. Leikkaa vihreistä parsoista kuivat kannat pois ja pilko paloiksi. Kiehauta kattilassa vettä ja keitä parsoja n.1-2 minuuttia (riippuen paksuudesta ja palojen koosta). Lisää kattilaan pilkotut kevätsipulit ja keitä vielä noin minuutin ajan, kunnes sipuleista poistuu pahin edge. Siivilöi parsat+sipulit ja säästä pieni määrä (n. 1/2 desiä) keitinvettä. Laita muutama parsanpalanen sivuun ja viipaloi ne poikittain.

Sekoita blenderissä parsat, sipulit, öljy, sitruunanmehu ja hunaja sileäksi massaksi. Lisää reilusti raastettua juustoa (ainakin 1 dl) ja suolaa maun mukaan. Mitä enemmän juustoa sitä parempi (pätee kaikkeen). :)

Sitten "riisin" pariin. Leikkaa valkoisista parsoista kuivat kannat pois ja kuori ne. Leikkaa parsat pitkittäin ohuiksi suikaleiksi (joko käsin tai julienne raastimella tai vastaavalla), ja sen jälkeen poikittain niin pieneksi kuin saat. Ideana olisi saada riisinjyvän näköistä jälkeä. Omat palaseni jäivät himpun isoiksi kun en jaksanut käsipelillä loputtomiin näpertää (pitäis varmaan hankkia se suikaleraastin).

Kuumenna pannulla öljyä ja kuullota pilkottuja salottisipuleita matalalla lämmöllä n. 5-10 minuuttia. Lisää parsariisi ja jatka kuullottamista n. 5 minuuttia tai kunnes parsariisi on hieman pehmennyt. Kaada vihreä kastike pannulle riisin sekaan ja lisää hieman lämpöä. Sekoittele ja lisää hieman keitinvettä, kunnes koostumus on risottomainen, eli sopivan löysä ja pehmeä, muttei vetinen. Tarkista suola.

Laita risotto lautaselle, ripottele päälle viipaloidun vihreä parsan palasia ja reilusti raastettua juustoa.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig