perjantai 24. lokakuuta 2014

GRATIINI KURPITSAA, LANTTUA & PERUNAA


Jääkaapissani oli iso läjä erilaisia kasviksia (osa puoliksi syöty) ja mietin mitä näille kaikille voisi tehdä. Näppärä vaihtoehto olisi tietty pilkkoa kaikki paloiksi, maustaa ja heittää uuniin, mutta pelkät uunikasvikset eivät nyt inspiroineet. Mutta ehkä jos joukkoon lisäisi aimo annoksen juustoa (sama metodi upgreidaa melkein minkä vain ruoan).. Ja näin syntyi suussasulava kasvisgratiini. Jos tavallinen lanttulaatikko ei uppoa, niin tämä versio voisi sopia sen tilalle oivallisesti myös joulupöytään!

Valitse juustosi huolella, mitä voimakkaamman makuinen sitä parempi. Ikisuosikkini on pitkään kypsytetty (extra mature) cheddar (täysin eri asia siis kuin ne yksittäispakatut kumisulate"juustot"!). Muutkin toki käyvät. Ja kasviksina voi tietysti käyttää aiemmin mainittujen lisäksi/sijaan vaikkapa naurista tai bataattia tai mistä nyt tykkääkään.

Kasvisgratiini

n. puolikas (300-400g) myskikurpitsa (butternut squash)
1 iso lanttu
3-4 keskikokoista perunaa

n. 3,5 dl (luomu)täysmaitoa
muutama valkosipulinkynsi
200 g voimakasta juustoa raastettuna (esim. extra mature cheddar)
pieni ripaus muskottipähkinää
suolaa ja pippuria
tuoretta timjamia

Kaada maito kattilaan ja tiputa sekaan muutama kevyesti murskattu valkosipulinkynsi. Lämmitä miedolla lämmöllä kunnes ensimmäiset kuplat ilmestyvät, ota maito liedeltä pois, poista sipulit ja lisää pieni määrä muskottipähkinää.

Kuori kasvikset ja leikkaa niin ohuiksi viipaleiksi kuin saat. Poista kurpitsasta mahdolliset siemenet (tällöin kurpitsasta tulee oikeastaan rinkuloita eikä kiekkoja).

Laita uuniastian pohjalle kerros kasviksia niin että menevät limittäin, ripottele päälle kolmannes juustoraasteesta, ja hieman suolaa, pippuria ja pilkottua timjamia. Toista vielä kaksi kertaa niin että kasviskerroksia on yhteensä kolme (juusto päällimmäisenä). Lopuksi kaada kaiken päälle maito.

Paista 200-asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes kaikki kasvikset ovat pehmeitä.


Kastikkeen ohje mukailtuna Food52.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig