tiistai 15. syyskuuta 2015

GRANOLA-PATUKAT AMARANTTIA, PISTAASIA & VIIKUNAA


Ostin jokin aika sitten pussillisen hauskoja pikku muruja nimeltä paahdetut pop-amarantit. Ne ovat vähän niinkuin popcorneja mutta paljon pikkuisempia. Amarantti on niin kutsuttu pseudovilja (kuten esim. tattari ja kvinoa) eli ei varsinaisesti vilja- vaan heinäkasvi. Amarantissa on mm. erittäin korkea kalsiumpitoisuus ja se tuo kivaa vaihtelua gluteenittomaan ruokavalioon. Amaranttia voi ostaa ihan siemeninä tai sitten näinä valmiiksi paahdettuina palleroina.

Olen ripotellut amarantteja vähän sinne tänne (mm. smoothieihin ja jogurtin päälle), mutta iso säkillinen ei tunnu millään kuluvan, joten piti keksiä hieman tehokkaampia tapoja hyödyntää näitä. Enter granolabars. Patukoista tulikin niin herkullisia että söin ne vahingossa parissa päivässä vaikka piti riittää viikoksi. Amarantti + pistaasi + viikuna + (raaka)suklaa + pähkinävoi = winwinwin!

Näissä on toki reilusti muokkausvaraa: siemeniksi sopivat chian ja seesamin lisäksi esimerkiksi hampunsiemenet, kuivattujen viikunoiden tilalle voi laittaa vaikka kuivattuja karpaloita tai aprikooseja, ja pistaasit voi korvata esim. pekaanipähkinällä tai mantelilla.

Ja ne amarantit. Jos et saa niitä käsiisi, laita tilalle jotain muuta rapeaa, esim. paahdettua kvinoaa, (sokerittomia) riisimuroja tai kaurahiutaleita.

Muottina käytin leivinpaperilla vuorattua metallirasiaa jonka koko on 11 x 19 cm, ja tästä sain 14 pienehköä patukkaa.


Granola-patukat 

1 dl paahdettua amaranttia
1/2 dl chia-siemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/4 dl hunajaa (ei-vegaanit esim. kookossiirappia)
1/4 dl (maa)pähkinävoita
n. 2 tl sulaa kookosöljyä
rouhaisu suolaa

1/3 dl pistaasinsydämiä
1/3 dl kuivattuja viikunoita
1/3 dl raakasuklaata (huom. jotain ei-pehmeää merkkiä)

Sekoita amaranttit, chiat, seesamit ja suola keskenään. Sulata pienessä kattilassa hunaja, pähkinävoi ja kookosöljy. Kaada kuivien ainesten sekaan ja sekoita kunnolla.

Pilko pistaasit ja viikunat pieneksi paloiksi. Sekoita muun massan sekaan ja laita massa hetkeksi jääkaappiin viilenemään. Pilko myös suklaa palasiksi ja sekoita se lopuksi hieman viilentyneen massan sekaan. Tämä välivaihe siis siksi, ettei suklaa pääse sulamaan liikoja.

Levitä massa leivinpaperilla vuorattuun neliskulmaiseen astiaan ja laita jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi. Nosta paperi ulos ja leikkaa levy patukoiksi. Säilytä patukoita jääkaapissa.

Alkuperäinen idea muokattuna Making Thyme for Health.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig