tiistai 15. joulukuuta 2015

RAAKASUKLAA OSA 3/3: PIPARIMURUSUKLAA


Kolmas ja viimeinen suklaa on ei-niin-yllättäen jouluteemainen. Suklaa itsessään on ihan perinteistä tummaa raakasuklaata, mutta ripottelin sekaan raakapiparitaikinasta tehtyjä pikku palloja. Toki helpommalla pääsee, jos laittaa piparimausteet suoraan suklaamassaan ja skippaa taikinan, mutta piparimurusta tulee kivasti lisää tekstuuria ja pureskeltavaa suklaaseen.

Voit myös pyöritellä taikinasta isompia palloja ja dippailla niitä suklaaseen, näitä voisi kutsua vaikka raakapiparitryffeleiksi.

Raakasuklaa

1/2 dl sulaa kookosöljyä
1 dl sulaa kaakaovoita
n. 1 dl raakakaakaojauhetta
2–3 rkl nestemäistä makeutusta (esim. kookosnektari tai ei-vegaanit hunaja)
pari tippaa aitovaniljauutetta
pieni ripaus suolaa


valinnaisesti : 2 rkl tocoa eli riisinlesejauhetta (tuo kermaisuutta)


Piparimuru

1/2 dl manteleita
n. 3 kuivattua (pehmeää) viikunaa (tai taatelia)
1/2 tl raakakaakaojauhetta
ripaus suolaa
ripaukset kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja kardemummaa, tai valmista piparkakkumaustetta

Valmista ensin piparitaikina. Jos viikunat tai taatelit eivät ole pehmeitä, liota niitä hetki ensin vedessä. Tein itse niin, että ajoin ensin mantelit pienemmäksi muruksi (ei kuitenkaan jauhoksi asti) blenderissä, ja työstin sitten sauvasekoittimella mausteiden ja viikunoiden kanssa tasaisemmaksi massaksi. Hyvä koostumus on sellainen että taikinasta saa pyöriteltyä helposti palloja. Jos taikina on liian tahmaista, lisää mantelimuruja, jos taas liian kuivaa, lisää kuivahedelmää. Maista että mausteet ovat kohdillaan. Revi tai pyörittele taikinasta pikkuisia palasia tai palloja. 

Valmista raakasuklaa normaalisti sekoittamalla ainekset keskenään. Tsekkaa makeutus. Suklaaseen voi toki halutessa laittaa myös vähän piparkakkumausteita. Jos teet samanlaisia pyöreitä suklaita kuin minä, massa saa olla tavanomaista himpun jähmeämpää, eli lisää hieman enemmän kaakaojauhetta. Kaada massa pyöreiksi kiekoiksi, yhdeksi isoksi kokonaiseksi levyksi, tai vaikka muotteihin. Ripottele päälle piparitaikinan murusia. Laita jähmettymään hetkeksi pakkaseen. Säilytä suklaata pakastimessa.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig