keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

JÄÄVUOREN HUIPPU: KIKHERNE-PINAATTISALAATTI & PARSARAITAA


Kenellekään täällä vieraileelle ei varmaankaan ole jäänyt epäselväksi että salaatit ovat allekirjoittaneen juttu – helppoa, (yleensä) nopeaa ja niihin voi laittaa melkein mitä vain. Ja teen salaattini melkein poikkeuksetta ruokaisina versioina, en lisukkeeksi. Olinkin innoissani kun kuulin Jonna Vormalan Jäävuoren huippu salaattikirjasta*. Kirja pelkkiä salaatteja! Tää on niin mulle!

Hyvä oivallus on jakaa kirja sesonkien mukaan. Vaikka salaatteja voi hyvin syödä (ja syönkin) ympäri vuoden, eri vuodenaikoina maistuu vähän erilaiset annokset ja raaka-aineet. Ja nyt kevätaikaan ja kesällä eletään ihan salaattien kulta-aikaa, kun monet raaka-aineet ovat tuoreita ja maistuvimmillaan.

Moni kirjan salaateista sopii nimenomaan pääruoaksi ja myös tällainen salaattikonkari löysi uusia ja inspiroivia raaka-aineyhdistelmiä. Ruokaisien salaattien lisäksi löytyy myös niitä nopeita parin aineksen lisukesalaatteja niitä kaipaaville.

Kirja on ulkoasultaan napakka, selkeä ja konstailematon. Taitossa ei ole lähdetty erityisesti irrottelemaan, kuvissa on sen sijaan enemmän runsautta. Kirja sopii hyvin gluteenittomalle ruokavaliolle ja kasvissyöjälle.

Poimin testattavaksi ohjeen kirjan kevät-osiosta, ja kauden salaattiin tulee itseoikeutetusti tietysti parsaa. Muina komponentteina toimivat mm. mausteöljyssä marinoidut kikherneet, ja kastikkeena on jogurttipohjainen raita. Tuli mieleen että kikherneet voisi hyvin myös paahtaa, tällöin niihin tulisi kivan rapea koostumus. Parsaraidan valmistuksen koin turhan työlääksi, ensi kerralla laittaisin parsat kokonaan itse salaattiin ja tekisin raidan ilman. Muutoin valmistuneessa salaatissa oli mukava balanssi raikkautta ja mausteisuutta.


Kikherne-pinaattisalaatti (2 isohkoa annosta)

250 g kikherneitä (valmiiksi keitettyjä)
250 g parsaa
100 g (baby)pinaattia
100 g retiisejä viipaloituna
2 kevätsipulinvartta pilkottuna
(ohjeessa myös 2 kourallista herneenversoja, korvasin tuoreella mintulla)

mausteöljy
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 tl kuminansiemeniä
1/4 tl chilihiutaleita
1/4 tl jauhettua kardemummaa
1/4 tl kanelia
1/4 tl kurkumaa
1 tl sitruunanmehua

Valmista mausteöljy kuumentamassa pienessä kattilassa öljyä ja kuminaa+chiliä muutama minuutti. Varo polttamasta mausteita. Lisää loput ainekset, kuumenna hetki ja siirrä kattila sivuun viilenemään.
Tähän väliin pieni huomio: omaan makuuni kikherneille sopii vahvempikin maustaminen, joten laitoin kaikkia mausteita varmaan tuplamäärät.

Huuhtele ja valuta kikherneet, ja sekoita joukkoon pari rouhaisua suolaa ja 2 rkl mausteöljyä.

Leikkaa parsoista pätkä tyvestä, kuori nupusta alaspäin tarvittaessa (jos ei ole ihan supertuore ja hoikka parsa), ja leikkaa nuput irti. Keitä nuppuja kiehuvassa vedessä nopeasti (n. 30 sekuntia) ja viilennä kylmässä vedessä.

Sekoita kikherneet, parsannuput, pinaatti, retiisit, kevätsipulit ja käyttämäsi yrtit lopun mausteöljyn kanssa sekaisin. Lisää vähän suolaa maun mukaan.

Parsaraita

loput parsasta
2 tl sitruunanmehua
200 g turkkilaista jogurttia
n. 1 tl currytahnaa
1/2 tl hunajaa
suolaa + pippuria
tuoretta minttua
(kastikkeesta saa vegaanisen version vaihtamalla turkkilaisen jogurtin esimerkiksi maustamattomaan soijajogurttiin tai kaurafraicheen, ja hunajan esim. kookosnektariin)

Höylää (raaoista) parsanvarsista ohuita suikaleita. Sekoita sitruunanmehu ja jätä marinoitumaan noin puoleksi tunniksi. Yhdistä lopuksi muiden ainesten kanssa. Tarjoile salaatin kanssa.

*Kirja saatu arvostelukappaleena.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig