tiistai 8. elokuuta 2017

NICECREAM-KAKKU ELI SMOOTHIEKAKKU ELI PÄHKINÄTÖN RAAKAKAKKU


Tällä kakulla on näköjään monta nimeä.

Teen paljon viikonloppuaamupaloiksi smoothiekulhoja täynnä hyvisjäätelöä eli nicecreamia, joiden pohjana toimii pakastetut hedelmät ja marjat, yleensä pakastettu banaani + joku muu marja/hedelmä (näitä laitan yleensä Instagram-tililleni.)

Aloin pohtimaan että eikö tätä nicecream-massaa voisi kokeilla hyödyntää myös kakussa. Samalla saisi tehtyä ikäänkuin ultrakevyen version raakakakusta ilman pähkinää. JA smoothiekakun ilman liivatetta.

Ja kyllähän se onnistuu! Kerrankin kakku jonka voisi syödä vaikka kokonaan yksin hyvällä omatunnolla. ;)


Pakastimessani on vielä useampi rasiallinen viime vuotista mustikkaa, joten laitoin kakkuun pääosin sitä. Ja lisäksi hieman mansikkaa ja aavistuksen hienoksi raastettua punajuurta, että sain väristä näin kirkkaan. Ohjeessa voi kuitenkin käyttää ihan mitä tahansa pakastemarjoja tai hedelmiä, ainoastaan banaania ei kannata jättää pois, sillä se tekee koostumuksesta mukavan kermaisen. Lopputuloksessa ei maistu lainkaan banaani.

Kakku on kuten sanottua hyvin kevyt ja raikas, ja ei kovin makea. Massaan voi halutessaan laittaa hieman lisämakeutusta, mutta mielestäni pohjan makeus kompensoi kokonaisuutta niin hyvin että se ei ole tarpeellista.

Käytin pohjaan kaurahiutaleita ja mulpereita, koska tavoittelin murumaisen makeaa koostumusta, hieman kuin kaurapaistosta. Täysin viljattomaan versioon kauran voi korvata pähkinöillä (esim. pekaanipähkinät) jos pähkinät sopivat. Mulperit voi korvata kookossokerilla (laita tällöin pohjaan n. 2–3 rkl kookossokeria ja lisää kookosöljyn määrää kunnes koostumus on sopiva). Tai voit tehdä myös perinteisemmän taateli-pähkinäpohjan.

Tein kakun 18-senttiseen vuokaan, joten se on hieman pienempi. Sanoisin että yhdestä kakusta riittää keveytensä takia syömistä noin neljällä.

PS. Keksin kakulle vielä yhden lisänimen: sorbettikakku!


Mustikkainen nicecream-kakku (vuoka 18 cm)

Pohja
1 1/2 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 1/2 dl pehmeitä mulpereita
1 rkl raakakaakaota
1 rkl kookosnektaria tai muuta nestemäistä makeutusta
n. 1 1/2 rkl juoksevaa kookosöljyä
kunnon rouhaisu suolaa 

Kakku
2 dl pakastemustikoita
1 dl pakastemansikoita
2 pakastettua banaania
n. 1 dl juoksevaa kookosmaitoa tai muuta valinnaista nestettä
1 rkl sitruunanmehua
1 tl kardemummaa
tarvittaessa tilkka kuumaa vettä
valinnaisesti: 1–2 rkl nestemäistä makeutusta

koristeluun esim. tuoreita marjoja

Tee ensin pohja: blendaa kaurahiutaleet ja mulperit pieneksi, ei tarvitse olla ihan hienoa jauhoa. Kippaa ne kulhoon ja sekoita joukkoon loput ainekset. Taikina on koostumukselta hyvä kun siitä saa pyöriteltyä palloja jotka pysyvät kasassa. Jos massa tuntuu liian kuivalta, lisää hieman kookosöljyä. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle ja laita hetkeksi pakastimeen.

Laita kakun kaikki ainekset blenderiin aja mahdollisimman sileäksi massaksi. Tässä kannattaa käyttää tampperia apuna, tai pidä taukoja ja kaavi lusikalla massaa reunoilta välillä alas. Jos massa tuntuu liian jähmeältä, sitä voi notkistaa lisäämällä nesteen määrää. Myös pieni tilkka kuumaa vettä voi auttaa asiaa. Valmiin massan on kuitenkin tarkoitus olla paksua ja lusikoitavaa, ei juoksevaa (kuva yllä). Maista ja lisää makeutus haluttaessa.

Kaada marjamassa pohjan päälle, levitä se tasaiseksi ja pakasta jääkaapissa noin pari tuntia.

Ota kakku noin tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön viilenemään ja koristele esimerkiksi tuoreilla marjoilla. Mahdollisesti ylijäänyt kakku säilyy jääkaapissa max. vuorokauden, mutta menee aika pehmeäksi. Vaihdoehtoisesti kakun voi laittaa takaisin pakastimeen, mutta uudelleen sulatettaessa koostumus ei ole enää niin hyvä. Eli suosittelen syömään koko kakun alle vuorokauden sisällä sulattamisesta. :)


SHARE:

2 kommenttia

  1. Hei, ohjeessa oli, että pakastaa kakkua pari tuntia ennen tarjoilua. Mutta voiko myös hyydyttää myös jääkaapissa, jos tekisi esim. edellisenä päivänä ja seuraavana söisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, en ole ihan varma jähmettyykö kakku tarpeeksi pelkästään jääkaapissa vai jääkö liian pehmeäksi.. Mutta niin voisi ainakin tehdä että pitää kakkua yön yli jääkaapissa, ja jos se on liian pehmeä niin laittaa seuraavana päivänä hetkeksi (esim. tunniksi) pakastimeen. Toivottavasti onnistuu :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig