tiistai 12. syyskuuta 2017

MAROKKOLAISTYYPPINEN SALAATTI IHANALLA KASTIKKEELLA (GF, V)


Palatessani toissa viikolla Skotlannin reissulta huomasin ilokseni, että taloyhtiömme julkisivuremppa on loppusuoralla ja suojaukset ja telineet ikkunan edessä olivat poistuneet. Jippii viimeinkin kunnolla valoa!

Ja kohta alkaakin kaamos. Oh well.

Kerroin reissupostauksessa Edinburghissa sijaitsevasta kahvilasta, jossa söin todella maukkaan marokkolaisvaikutteisen salaatin. Salaatin The Juttu oli kuitenkin kastike ja tämä herkullinen soosi oli valmistettu cashewpähkinöistä. Päätin heti sopivan tilaisuuden tullen kokeilla vastaavaa kotikeittiössäni.

Tarkkaa reseptiä minulla ei siis ollut tiedossa, mutta soveltamalla pääsin maussa hyvin hyvin lähelle – tästä tuli tosi hyvää! Kastike on ihanan kermainen ja hieman mausteinen, ja itse salaatista löytyy monipuolisesti lisää makuja ja erilaisia tekstuureja. Kastikkeessa ei ole varsinaisesti mitään työläitä vaiheita, kunhan muistat laittaa cashewt likoamaan etukäteen (näin ne menevät helpommin sileäksi), vähintään tunti on hyvä, mutta pidempi aika vielä parempi.

Tämä on siinäkin mielessä kätevä ruoka, että sen voi aivan hyvin syödä kylmänäkin, ja vaikka valmistaa jo edellisenä päivänä seuraavan päivän lounasevääksi.

Käytin omassa salaatissani tattaria, mutta esim. kvinoa sopii tilalle hyvin. Miksei couscouskin mikäli vehnä ei ole ongelma.


Marokkolaishenkinen salaatti

1 dl tattaria / kvinoaa / riisiä
pätkä kesäkurpitsaa (itse laitoin muutaman minikesäkurpitsan)
reilu kourallinen mustakaalia / lehtikaalia / pinaattia
1 1/2 dl keitettyjä kikherneitä
1 appelsiini
3–4 pehmeää taatelia 
1 punasipuli
tuoretta (vahvaa) minttua

Kermainen cashewkastike

1 dl cashewpähkinöitä (liota etukäteen vähintään tunti)
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl valkosipulijauhetta
n. 1 tl srirachaa tai muuta chilikastiketta
1/2 tl kookosnektaria tai muuta nestemäistä makeutusta
1 tl sitruunanmehua
n. 1/2 dl vettä

Valmista tattari pakkauksen ohjeen mukaan.

Leikkaa kesäkurpitsa lohkoiksi. Poista mustakaalin lehdistä lehtiruoti ja leikkaa palasiksi. Leikkaa sipuli renkaiksi.

Lämmitä pannulla hieman öljyä, ja paista kesäkurpitsaa ja mustakaalia keskilämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. Itse paistoin lisäksi sipulirenkaita pikaisesti, sillä vatsani kestää huonosti raakaa sipulia. Laita kasvikset sivuun hetkeksi viilenemään.

Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuori appelsiini ja leikkaa paloiksi. Poista taateleista kivet ja leikkaa pieniksi paloiksi. Yhdistä kaikki salaatin ainekset. Ripottele lopuksi päälle pieneksi silputtua minttua.

Valuta cashewpähkinät. Valmista kastike ajamalla kaikki ainekset esim. monitoimikoneessa sileäksi. Maista ja lisää esim. suolaa tai chiliä maun mukaan. Jos massa tuntuu turhan jähmeältä, lisää hieman nestettä. Itse taisin laittaa lopulta n. 0,6 dl vettä.

Tarjoile kastike salaatin kanssa ja nauti!

SHARE:

2 kommenttia

  1. Näyttää ihanalta! Bongasin jo aiemmin postauksesi tästä salaatista Instassa ja jäin innolla odottelemaan reseptiä. Tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Kiva jos tästä on muillekin iloa! Ylipäätään on mukavaa kun reissusta tarttuu uusia ideoita omaan keittiöön :)

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig