tiistai 24. lokakuuta 2017

THAITYYPPINEN MAAPÄHKINÄVOI-KURPITSAKEITTO (V, GF)

 

Kurpitsakeitosta lienee olemassa niin monta versiota kuin on kokkia. Tämän ohjeen tekee erilaiseksi jokseenkin thaityyppiset lämmittävät mausteet, jotka sopivat muutenkin tähän ajankohtaan kun ensimmäiset aamupakkaset nipistävät nenänpäätä ja poskia. Lisäerikoisuutena keitosta löytyy myös maapähkinävoita, joka tuo keittoon hieman paahteista makua.

Päälle paahdoin hieman maapähkinöitä, mutta voisi siihen valmiita suolapähkinöitäkin ripotella. Jokin pieni rapea pureskeltava ylipäätään toimii sosekeitoissa yleensä kivasti ja tuo syömiseen vaihtelua.

Suuri valikoima vanhoja kurpitsareseptejähän löytyi täältä: 27 ruokabloggaajien suosikkikurpitsareseptiä.

Ja kaikki blogissa aiemmin julkaistut lämpimät keitot: 17 keitto-ohjetta.

Thaityyppinen maapähkinävoi-kurpitsakeitto (2 annosta)

1 pienehkö myskikurpitsa (n. 5 dl pieniä kuutioita)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl (vihreää) currytahnaa
5 dl kasvislientä tai vettä + fondia

2 rkl sileää maapähkinävoita
1–2 rkl soijakastiketta
n. 1/2 dl kookosmaitoa
1–2 rkl sitruunanmehua
chilikastiketta maun mukaan

päälle: pari rkl maapähkinöitä tai suolapähkinöitä

Kuori ja leikkaa sipulit pienemmäksi. Kuori ja kuutioi kurpitsa. Lämmitä kattilassa hieman öljyä ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää inkivääri, currytahna ja myskikurpitsa, ja sekoittele nopeasti. Lisää neste ja anna poreilla n. 15 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Kaada seos esim. blenderiin ja aja sileäksi.

Kaada keitto takaisin kattilaan, ja lisää maapähkinävoi, soijakastike, kookosmaito, sitruunanmehu ja chilikastike. Lämmitä keittoa mikäli se ehti viilenemään ja sekoita tasaiseksi. Maistele ja lisää tarvittaessa happamuutta (sitruuna), suolaa (soijakastike) tai chiliä.

Valmista maapähkinämuru paahtamalla murskattuja pähkinöitä kuivalla, kuumalla pannulla hetken. Kuoret lähtevät kuumennetuista pähkinöitä helposti irti. Valmiita suolapähkinöitä ei tarvitse kuumentaa. Itse lisäsin joukkoon vielä hieman mustia seesaminsiemeniä niin väriin tuli enemmän kontrastia.

Kaada keitto lautasille ja viimeistele annokset (halutessasi tilkalla kookomaitoa ja) pähkinämurulla.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig