torstai 22. lokakuuta 2015

ZOATS ELI KESÄKURPITSAPUURO (V, G)


Klassinen juttu: luen reseptistä joka kuulostaa ihan kreisiltä. Ensin ajattelen että mitä hullutusta, maistuu varmasti karmealta. o_O Ja seuraavaksi olenkin jos sitä mieltä että ihan pakko muuten kokeilla!

Tällä kertaa kyse on zoatseista eli kaurapuurosta, johon laitetaan raastettua kesäkurpitsaa (zoats = zucchini + oats). Tiedän mitä ajattelet.

Mutta mutta, valmis puuro ei olekaan oikeastaan hullumman makuista. Tai siis se maistuu aika pitkälti tavalliselta kaurapuurolta, kesäkurpitsa kun on niin miedon makuista. Koostumus on hieman erilainen, ehkä kuvailisin sitä kermaisemman oloiseksi. Ja täyttävyys ja ravinnearvot on ihan eri luokkaa. Söin yhden zoats-annoksen aamupalaksi ja seuraavan kerran teki mieli ruokaa vasta myöhään iltapäivällä.

Olen nähnyt (fitnesshenkisempiä) reseptejä, joihon tulee kesäkurpitsan lisäksi kananmunanvalkuaista, nämä omani valmistin kuitenkin vegaanisina. Mukaan voi toki halutessa sekoittaa esim. riisiproteiinia nostamaan proteiinipitoisuutta.

Lopputulos saattaa olla hieman vihertävä ja epämääräisennäköinen, joten hedelmät, marjat ja esim. pähkinät koristeena tekevat annoksesta nätimmän. Tein kaksi versiota: kanelilla maustetun perusversion, ja suklaapuuroversion, johon tuli vähän raakakaakaota ja maapähkinävoita.

Mietin vielä mikä tämä voisi olla suomeksi.. kuuro? :D


Kesäkurpitsapuuro (1 iso annos)

1 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
2 dl raastettua kesäkurpitsaa (hienolla terällä)
1 1/2 - 2 dl kookosmaitoa (tai esim. kaura- tai mantelimaitoa)
pieni ripaus suolaa
halutessa: pieni ripaus kanelia
halutessa: pieni määrä makeutusta, esim. kookossiirappia

Suklaapuuroon lisäksi:

1 rkl (raaka)kaakaojauhetta
1 rkl maapähkinävoita tai muuta pähkinävoita

Puurosta tulee vähemmän vihertävää jos kuorit kesäkurpitsan ensin ohuesti. Raasta kurpitsa raastimen hienolla terällä.

Kuumenna neste kattilassa ja lisää joukkoon kaurahiutaleet ja mausteet. Keitä kunnes puuro on melkein valmista, ja sekoita lopuksi kesäkurpitsat joukkoon ja keittele vielä muutamia minuutteja. Tsekkaa nestepitoisuus tässä yhteydessä, jos puuro tuntuu turhan löysältä -> hauduttele sitä hieman pidempään kannen alla, ja jos taas liian kiinteältä -> lisää nestettä.

Suklaaversion mausteet voi sekoittaa joukkoon vasta ihan lopussa. Koristele puuro halutessa oman maun mukaan ja syö heti lämpimänä.


PS. Käythän osallistumassa lukijatutkimukseen jos et ole niin vielä tehnyt, kiitän!
SHARE:

6 kommenttia

  1. Haha mä oon kanssa niitä kenen on pakko testata kaikkia outoksia, ihan vaan että tietää mistä on kyse! Tein joskus sellasta pinaatti-banaani-kaurapuuroa ja seki oli tosi hyvää, vaikka ihan vihreetä! Mut uskon että tää voi hyvin toimiakin, kesäkurpitsa kun on niin mietoa ja ihanan mehukasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tää ei ollut mitenkään hassumpaa! Kesäkurpitsa uppoaa kyllä ihan käsittämättömän moneen, just siksi kun se ei itsessään maistu juuri millekään. Pinaattipuuro kuulostaa kyllä jo vähän turhan terveelliseltä (eli varmaan kohta kokeilen sitäkin) :D

      Poista
  2. Mustikka-punajuuripuuro on myös hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa aika eksoottiselta! Varmasti kyllä ihanan väristä :)

      Poista
  3. Kannattaa testaa sitä banaani-pinaattipuuroo kyllä. Hemmetin hyvää ! Siihen tulee viel mantelivoita vähän, eikä maistunu ainakaa musta mitenkään turhan terveelliseltä.
    Kesispuuro on kyllä hyvää kanssa. Puurot... Aah. Piparkakkumausteeseen ihan koukussa puuron maustamisessa:D ja kardemummaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha vaikuttaa siltä että tästä aukeaa kohta ihan uus puuromaailma! Oon tähän asti laittanut selvästi ihan turhan kesyjä mausteita ja muita lisukkeita.. :D

      Poista

Blogger Template Created by pipdig