maanantai 21. joulukuuta 2015

KIITOS HYVÄÄ PIKARUOKAA: KAURASÄMPYLÄT (GF, V) & TAHINI-MAAPÄHKINÄVOILEVITE


Vuoden viimeistä ruokakirjaa viedään! Ja tämä onkin aika mainio lopetus hienolle kirjavuodelle. Pidin todella paljon Virpi Mikkosen eli Vaneljan viime vuonna julkaistusta Kiitos Hyvää -herkkukirjasta. Nyt kirja saa kaivattua jatkoa pääosin suolaisten ruokien muodossa.

Kiitos hyvää pikaruokaa* -kirjan kantavana teemana on arjen näppäryys, eli terveellistä ja maittavaa ruokaa nopeasti ja vaivattomasti valmistettuna. Suurin osa ohjeista viekin vain alle puoli tuntia aikaa (osa jopa vartin), ja niissä on melkein kaikissa jokin pieni oivallus tai juju, ilman että mennään näpertelyn puolelle.


Kirjasta löytyy niin aamupaloja (mm. pannareita, maidottomia jogurtteja, puuroja), kuin päivälliseksikin sopivia ruokia (mm. hyvishamppareita, pizzoja, tortilloja, lasagnea). Klassisista pikaruoista on päivitetty luonnollisesti terveellisemmät vaihtoehdot.

Herkkujakin löytyy ja niissä painotus on raaka-ainelistan äärimmilleen viedyssä pelkistyksessä – vai miltä kuulostaa mm. kolmen raaka-aineen suklaakakku! Kaikki kirjan ns. pikaruoat valmistuvat ilman gluteenia ja valkoista sokeria, suurin osa sopii myös vegaaneille.

Ulkoasu on todella kaunis ja herkullinen, kuten olettaa saattaa. Silmänruoan lisäksi myös reseptiikka on todella houkuttelevaa, ja tälläkin kertaa oli todella vaikea päättää mitä ensimmäisenä testaisin. Koska leivon todella harvoin mitään leipiä tai sämpylöitä, päädyin kokeilemaan helppoja kaurasämpylöitä. Ohjeesta on kaksi versiota, itse tein sämpylät vegaanisena ja lopputulos oli kyllä tosi hyvä, varsinkin ottaen huomioon valmistuksen vaivattomuuden. Näitä teen varmasti uudelleen!

Tein lisäksi sämpylöille tahini-maapähkinävoilevitteen, joka maistuu erityisen hyvälle avokadon kanssa. Kuulostaa ehkä epäilyttävälle mutta toimii hyvin, usko pois!


Kookos-kaurasämpylät (n. 9-12 sämpylää)

3 rkl chiasiemeniä + 1 rkl vettä (tai 2 luomumunaa)
4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 dl kookosjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl psylliumkuitujauhetta
1/2 tl suolaa
3 1/2 dl kauramaitoa (tai muuta maitoa)
vajaa 1 dl kookosöljyä (tai n. 50g luomuvoita)
1 tl kookosnektaria (tai hunajaa)
1/2 tl omenaviinietikkaa

Sekoita chia + vesi ja laita tekeytymään n. viideksi minuutiksi. Hienonna kaurahiutaleet jauhoksi blenderissä (voit käyttää myös valmiita kaurajauhoja). Sekoita jauhot, leivinjauhe, psyllium ja suola keskenään. Lisää chiageeli, kauramaito, sulatettu öljy/voi, makeutus ja etikka. Sekoita ja annan turvota n. 5 min. Taikinan koostumuksen tulisi olla pehmeä ja hyvin muovailtavissa, mutta ei kuivaa. Oma taikinani oli ehkä himpun verran liian tahmaista joten lisäsin hieman jauhoja.

Pyörittele taikinasta pienehköjä sämpylöitä ja laita ne leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Itse sain taikinasta 12 sämpylää. Paista n. 20 minuuttia 200-asteessa, kunnes sämpylät saavat hieman kullankeltaista sävyä. Tarjoile vaikkapa siemenlevitteen ja avokadon kanssa.

Tahini-maapähkinävoilevite

n. 2 rkl tahinia
n. 2 rkl maapähkinävoita (tai muuta pähkinävoita)
tarvittaessa hieman oliiviöljyä notkeutukseen
ripaus suolaa
1 tl seesamsiemeniä
1/4 tl kookosnektaria (tai ei-vegaanit esim. hunajaa)
valinnaisesti lisäksi: 1 tl hampunsiemeniä

Sekoita ainekset tasaiseksi. Suhteita voi myös hieman säätää oman maun mukaan, esim. 1 rkl tahinia ja 3 rkl pähkinävoita. Lisää öljyä tarvittaessa mikäli koostumus vaikuttaa liian jähmeältä. Seesamin-ja hampunsiemenet tuovat levitteeseen vähän tekstuuria ja pureskeltavaa.

* Kirja saatu arvostelukappaleena.
SHARE:

2 kommenttia

Blogger Template Created by pipdig