maanantai 9. toukokuuta 2016

JÄÄTELÖKIRJA: TOFFEINEN KARAMELLIJÄÄTELÖ (V)


Puhalsin pölyt jäätelökoneen päältä jo viime viikolla, kiitos yllätyslämpimän alkukevään. Jäätelöinnostusta ei myöskään vähentänyt hetki sitten julkaistu Hyvän olon jäätelökirja.*

Upeat naiset Virpi Mikkonen ja Tuulia Talvio tekivät jo viime kesänä aikamoisen urotyön, kun Kind Ice Cream for you -ekirja julkaistiin. Reilu 60 kappaletta maidottomia, gluteenittomia ja sokerittomia jäätelöreseptiä oli varsinainen taivaanlahja kaikille hyvisjäätelöistä kiinnostuneille. Nyt sama kirja on suomennettu, laitettu kovien kansien väliin, ja kuorrutettu parilla kymmenellä lisäreseptillä. Sanoisin että tässä on kesän parhain (ja kaunein) kirjahankinta!


Testasin viimeksi valkosuklaa-vadelmajäätelöä, ja nyt teki mieli toffeista herkkua. Olen sanonut tämän ennenkin mutta suosittelen edelleen: jos olet kotijäätelöfani, hanki jäätelökone. Esimerkiksi tämän kirja kaikki ohjeet on mahdollista tehdä ilman konetta (ja osa tehdään nimenomaan ilman), mutta jäätelön koostumuksesta tulee mielestäni monin verroin pehmeämpi jäätelökoneella, kuin käsin sekoittamalla.

Karamellijäätelö on itsessään jo hyvää, mutta annoksen The juttu on kyllä nuo fantastiset toffeepalat, älä skippaa niitä! Tein ohjeista puolet, jolloin sain kaksi keskikokoista jäätelöannosta. Alla kuitenkin ohjeet kokonaisuudessaan. Toffeekaramellit kannattaa tehdä ensin, jotta ovat valmiiksi jähmettyneitä kun jäätelö on valmista.

Karamellijäätelö toffeepaloilla

1 dl maapähkinävoita (makeuttamaton)
2 tölkillistä kookosmaitoa
1 dl pehmeitä taateleita
2 rkl sulaa kookosöljyä
1/2 tl aitovaniljajauhetta / vaniljauutetta

Huom. käytä täysrasvaista kookosmaitoa, mielellään sellaista jossa on mahdollisimman korkea (yli 70%) kookospitoisuus. Lisää kaikki ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi.

Kaada jäätelökoneeseen ja valmista laitteen ohjeiden mukaan. Oma jäätelöni valmistui todella nopeasti, n. 15 minuutissa. Jäätelön voi valmistaa myös ilman konetta kaatamalla massan blenderistä astiaan, ja pakastamalla sitä noin kolmen tunnin ajan, sekoittaen sitä aina noin puolen tunnin välein voimakkaasti. Tarjoile jäätelö toffeekaramellien kanssa.

Toffeekaramellit

2 dl hunajaa (itse käytin kookossiirappia jollon toffeista tuli hieman tummempia)
2 dl pähkinävoita (esim. maapähkinä tai manteli)
ripaus suolaa

Laita hunaja (tai muu nestemäinen makeutus) pieneen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se alkaa vaahtoutua. Sekoita muutama minuutti ja lisää pähkinävoi ja suola. Kun seos alkaa paksuuntua ota kattila pois liedeltä. Kaada seos leivinpaperilla päällystettyyn rasiaan tai suklaa/jääpalamuotteihin. Anna jäähtyä jääkaapissa noin tunnin ajan ja leikkaa pienemmiksi paloiksi.

*Kirja saatu kustantajalta.
SHARE:

10 kommenttia

  1. Näyttää ihan taivaallisen hyvältä <3 !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Erityisesti tuo ihanan tahmea toffee oli kyllä huippua, vaikea uskoa että siinä ei ole esimerkiksi kermaa :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Itsetehdyt jäätelöt on kyllä parasta siinäkin mieles että halutessaan voi vetää kerralla koko säiliöllisen (en välttämättä suosittele) :P

      Poista
  3. Näyttää hyvältä, täytyy laittaa kokeiluun! Hunaja ei ole vegaanista, mutta kiva, jos myös kookossiirappi toimii :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mielestäni onnistui todella mainiosti, luulen että muutkin siirapit toimivat hyvin jos ei voi/halua hunajaa käyttää :)

      Poista
  4. Laitetaanko kookosmaito jääkaappikylmänä vai ihan huoneenlämpöisenä? Minä käytin jääkaapissa säilytettyjä purkkeja ja sain seoksen juoksettumaan täysin blenderissä.. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, ihan huoneenlämpöisenä, ohjeessa ei kai puhuttu mitään jääkaapista.. Tosi harmi juttu jos seos juoksettui, toivottavasti sen pystyi edes hyödyntämään jotenkin muuten (jos maku oli edes ok) :/

      Poista

Blogger Template Created by pipdig