perjantai 20. toukokuuta 2016

VEGAANIN HUIJAUSOMELETTI


Täytyy antaa vegaanisten ruokien kehittelijöille tunnustus, ovat kyllä harvinaisen ovelaa ja kekseliästä porukkaa. Hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa kikherneiden liotusvesi eli aquafaba, josta vispaamalla saa tehtyä täysin aidontuntuista marenkia (tätä en ole tosin vielä itse kokeillut).

Kikherneet taitavat muutenkin olla kasvismaailman kameleontti, niin moneen taipuvat. Sellaisenaan tai rapeaksi uunissa paahdettuna sopivat snäkiksi tai salaattiin. Ruokaisemmissa annoksissa ja paistoksissa kikherneet ovat myös täysin kotonaan. Hummuksissa ja muissa tahnoissa ihan ehdoton, eikä unohdeta falafeleja. Jauhomuodossa kikherneistä niistä voi tehdä pitsaa tai piirakkaa. Tai näköjään vaikkapa omelettia! Minä <3 kikherneet.

Maultaan "omeletti" on hyvin neutraali, joten sitä sopii maustaa oman maun mukaan. Koostumus on myös tavallista omelettia huomattavasti kuivempi, joten täytteen sekaan kannattaa heittää jokin kastike.

Voisin kuvitella että tämä lettu käy myös makeasta annoksesta, jos taikinaan lisää hieman makeutusta ja letun täyttää esim. marjoilla ja hedelmillä.

2 omelettia / lettua

1/2 rkl pellavansiemenrouhetta
1 1/2 rkl vettä
1 dl kikherne- eli gramjauhoja
1 dl vettä
1/4 tl etikkaa
halutessa mausteita, esim. valkosipuli- tai chilijauhetta

täytteeksi esim. vihreitä lehtiä, tomaattia, avokadoa jne. 
jotain kastiketta, esim. tahini-sitruunakastiketta tai (vegaanista) fraîchea

Sekoita pellavansiemenrouhe ja vesi keskenään, ja jätä tekeytymään n. 10 minuutiksi. Vispaa loppujen ainesten kanssa niin, ettei taikinaan jää möykkyjä. Kuumenna hieman öljyä pannulla keskilämmöllä, ja kaada puolet taikinasta pannulle letun muotoon. Paista ensin 1–2 minuuttia (kunnes letun reunoille ilmestyy pieniä kuplia), käännä, ja paista vielä noin minuutti. Nosta sivuun ja toista sama lopulle taikinalle.

Täytä lettu haluamallasi tavalla ja taita keskeltä kahtia. Syö heti.


Ohje Chickpea Flour Does it All -kirjasta.
SHARE:

4 kommenttia

  1. Heippa! Tarkentaisin vielä vähän, että aquafaba ei siis ole keittämättömien kikherneiden liuotusvettä. Sitä ei tule käyttää. Aquafaba on sitä liuosta, jossa valmiit kikherneet (tai pavut) olevat purkissa tai jos itse keität kikherneitä, niin tätä keitinvettä.
    Ihana resepti, pitääkin kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, joo siis olen tietoinen tästä, ehkä tuossa tekstissä en ilmaissut tarpeeksi selkeästi.. ennemmin ehkä siis säilytys- tai keittovesi kuin liotusvesi. :)

      Poista
  2. kerran yritin jotain tän tapaista väsäillä ite ilman kunnon ohjetta eikä menny ihan putkeen, mutta jauhoja löytyy vielä niin paljon et vois ihan tälläsen kunnon ohjeenki kanssa testata :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh no tällä ohjeella pitäis mennä putkeen :) Kannattaa kokeilla noita jauhoista myös jotain piirakka/pitsapohjaa.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig