keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

RAPEAT BATAATTIRANSKIKSET & AVOKADO-AIOLI


Kotona tehdyt, rapeat bataattiranskalaiset – onko se edes mahdollista vai pelkkä urbaani legenda?

Rehellisesti sanottuna luulen, että ilman rasvakeitintä (tai muita uppopaistokikkoja) on mahdotonta valmistaa sellaisia ihan supersuper-rapeita ranskalaisia. Mutta aika lähelle on mahdollista päästä. Ainakaan ei enää tarvitse kärsiä niistä turhauttavan lötköistä ranskiksista, jotka jättävät suuhun ainoastaan pettymyksen maun.

Olen testaillut nyt erilaisia variaatioita ja tämä on tähän astisista paras. Valmistukseen kuuluu seuraavat vaiheet ja huomiot:

1. Leikkaa palat samankokoisiksi
Mitä lähempänä toisiaan ranskalaiset ovat kooltaan, sitä tasaisemmin ne paistuvat (ei palaneita, tai toisaalta alipaahtuneita ja pehmeitä yksilöitä). Mitä kapeammaksi jaksat tikut leikata, sitä rapeampia niistä tulee. Omanikaan eivät nyt ole mitään täydellisiä malliesimerkkejä (jäivät turhan lyhyiksi ja voisivat olla ohuempia), mutta sinnepäin edes.

2. Liota bataatit
Tiedän, tylsää ja vie aikaa. Mutta liottaminen irrottaa bataatin pinnasta tärkkelystä (joka laitetaan siihen myöhemmin toki takaisin, loogista eikö vain), ja pinnasta tulee helpommin rapea. Mitä pidempään jaksat liottaa, sitä parempi, vähintään tunti kuitenkin.

3. Laita tärkkelyspäällyste
Ks. edellinen kohta, eli pois liotettu tärkkelys tulee palauttaa. Parhaiten tässä toimii maissitärkkelys, maissijauho on myös ok.

4. Älä suolaa ranskalaisia
En ole varma miksi näin on, mutta ranskalaisia ei saa suolata ennen paahtamista vaan vasta jälkeenpäin. Muu maustaminen etukäteen sen sijaan on suotavaa.

5. Asettele ranskikset harvakseltaan
Tämäkin voi tuntua hieman työläältä ja turhalta vaiheelta, mutta ranskalaisten ei pidä uuninpellillä koskea toisiinsa. Muuten -> lötköjä ranskalaisia.

6. Puolen välin kääntö
Paahtamisen puolessa välissä ranskikset käännetään (esim. lastalla) ympäri, JA samalla vaihdetaan myös pellien paikkaa keskenään (jos paahdat kahta pelliä yhtä aikaa). Tämä takaa tasaisen paahtumisen.

7. Jälkilämmittely
Varsinaisen paistoajan jälkeen jätä ranskikset uuniin vielä hetkeksi, niin että uunin ovi on hieman raollaan. Ranskikset rapeutuvat vielä hieman tässä vaiheessa, mutta eivät enää kypsenny (tai pala).

Muut huomiot: paistoalusta
Eri koulukunnilla on erilaisia näkemyksiä siitä pitäisikö pellillä olla leivinpaperi vai folio vai ei kenties mitään muuta kuin kuuma pelti. Itse en ole huomannut näissä kovin suuria eroja niin olen käyttänyt leivinpaperia. Se on kätevä siinäkin mielessä, että paperiin bataatit eivät takerru kiinni.

Muut huomiot: uuni
Jos uunisi on hieman ns. standardia pienempi, on parasta paistaa yksi pellillinen kerrallaan. Tai vaihtoehtoisesti voit käyttää kiertoilma-ominaisuutta (jos uunissasi on sellainen) ja laskea hieman paistolämpötilaa.


Bataattiranujen kaveriksi tein avokado-aiolia, joka olikin aikamoista herkkua! Huom. avokado-aioli kannattaa valmistaa juuri ennen tarjoilua, sillä ajan kanssa avokado (ja koko tahna) tummuu, mikä ei tietenkään makuun vaikuta, mutta tekee siitä vähän ankean näköistä.

Rapeat bataattiranskalaiset

2 isoa bataattia
4 rkl maissitärkkelystä/jauhoa

2 rkl oliiviöljyä
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl paprikajauhetta
2 tl kuivattuja yrttejä (esim. timjami, rosmariini, oregano)

+ suolaa (vasta lopuksi)

Lue ylläolevat numeroidut huomiot ennen kuin alat valmistamaan reseptiä.

Bataatin voi kuoria tai jättää kuorimatta, ihan miten itse tykkäät. Leikkaa bataatti mahdollisimman samankokoisiksi tikuiksi. Liota ranskalaisia kylmässä vedessä vähintään tunnin ajan. Huuhtele ja taputtele ne huolellisesti kuiviksi esim. talouspaperilla.

Laita ranskikset ja tärkkelys esim. hedelmäpussiin ja ravistele voimakkaasti. Voi olla että tämä kannattaa tehdä kahdessa erässä (eli puolet ranskiksista + 2 rkl tärkkelystä ja toisto).

Kaada bataatit kulhoon ja lisää sekaan mausteet (ei suolaa) ja öljy. Hiero käsin mausteet ja öljy ranskiksen pintaan.

Asettele ranskalaiset (leivinpaperin päälle) uuninpellille niin, etteivät ne kosketa toisiaan. Tarvitset todennäköisesti kaksi peltiä.

Laita toinen pelti uuniin ylemmäs ja toinen alemmas, ja paahda bataatteja 220-asteessa 15 minuuttia. Käännä sitten bataatit esim. lastalla ympäri, vaihda peltien paikkoja, ja paahda toiset 15 minuuttia. Sammuta uuni, jätä ovi raolleen ja anna ranskalaisten olla uunissa vielä n. 10 minuuttia. Huom. pienemmässä uunissa kannattaa paahtaa yksi pellillinen kerrallaan.

Ota bataattiranskalaiset uunista pois ja mausta suolalla. Syö heti lämpimänä vaikkapa avokado-aiolin kanssa.

Avokado-aioli

1 avokado
2 rkl joko majoneesia tai turkkilaista jogurttia*
1 valkosipulinkynsi
2 tl sitruunanmehua
suolaa

*vegaaniseen versioon vegaanista majoa tai maustamatonta kaura/soijajugua

Aja ainekset esim. monitoimikoneessa sileäksi tahnaksi. Nauti dippailemalla bataattiranskiksia tahnaan!

SHARE:

10 kommenttia

  1. Bataattiranut on kyllä yks mun heikko kohta! Voisin syödä niitä vaikka joka päivä :D
    Välillä kyllä tuntuu että niiden tekeminen uunissa on jotain salatiedettä, joskus bataatit on niin tärkkelyspitoisia että niistä tulee lötköjä vaikka mitä tekisi. Yleensä jostain syystä skippaan tuon liotusvaiheen, pitänee varmaan enskerralla muistaa tehdä sekin.
    Yleensä vaan siivutettuani (ehkä huuhdeltuani) taputtelen bataatit kuivaksi liinalla/paperilla ja odotan hetken että se vaalea neste vielä tulee ulos ja sitten pyörittelen tärkkelyksessä. Viimeksi tosin oli päässyt tärkkelykset loppumaan kaapista ja paistoin ihan vain runsaan maustemäärän kanssa ja toimi sekin!

    Tuo avokado-aioli kuulostaa myös tosi hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa tuosta tärkkelyksestä unohtui sanoa että sitä ei saisi olla myöskään liikaa! Eli ohut kerros vain ranskisten pinnalle. Mutta totta kyllä, välillä ei meinaa onnistua vaikka valmistus menisi täysin oppikirjan mukaan, ja välillä tulee tosi hyviä vaikka tekisi vain sinne päin ja oikaisee steppejä. Mystistä hommaa :D

      Poista
  2. Näyttää täydellisiltä! Bataattiranut on kyllä vaativa salatieteen laji, joskus onnistuu, toisinaan ei :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, veikkaan että myös kuun asennolla on vaikutusta lopputulokseen :D

      Poista
  3. Suolan lisääminen vasta paahtamisen jälkeen voisi liittyä siihen, että suola vetää nestettä pintaan ja sen vuoksi rapeutuminen ei onnistu? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on varmastikin siinä takana, kiitos täsmennyksestä! :)

      Poista
  4. Mun mielestä bataattiranskalaiset on kyllä aina hyviä, mutta tietysti rapeana vielä vähän parempina kuin pehmeinä. Hyviä vinkkejä, täytyy ensi kerralla kokeilla näitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään syödä sellaista pehmeämpää bataattia enemmän kiekko- tai kuutiomuodossa, ja sitten taas näiden tikkujen tulis olla mieluusti rapeita. Hyviä toki molemmat :)

      Poista
  5. Liottaminen! Se multa on jäänyt, muuten olen tehnyt samoilla ohjeilla. Pitääkin pian testata.
    Maissin sijaan olen käyttänyt korppujauhoja, silloin kun ei tarvitse olla gluteenitonta. Ja mausteeksi sopii hyvin myös rosmariini.
    Kiitos vinkeistä! Ihana blogi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Joo korppujauhot tai esim. pankojauhot käy myös hyvin jos ei tarvi olla gluteeniton. Kiitos itsellesi kun luet! :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig