tiistai 16. helmikuuta 2016

VADELMAINEN BANAANILEIPÄ (GF, V)


Paras tapa hyödyntää hieman ylikypsät banaanit on upottaa ne banaanileipään. Aiemmin olen tehnyt leipää mm. suklaisena versiona. Tästä raikkaampi variantti syntyy lisäämällä taikinaan hieman marjoja, esimerkiksi omaa suosikkiani vadelmaa.

Vadelmista tulee taikinaan extrakosteutta, erityisesti jos käytät pakastevadelmia kuten itse käytin. Vadelmat kannattaakin sulattamisen jälkeen valuttaa tai taputella hieman kuivemmaksi. Leipään tuli tällä kertaa myös tavallista hieman karamellimaisempi vivahde, johtuisiko sitten pidemmästä paistamisajasta. Oli miten oli, en valita.

Raikkauden maksimoimiseksi tarjoilin leivänsiivut itsetehdyn vadelmahillon kanssa. Hillo ei välttämättä kaipaa edes mitään makeutusta, toki sitä voi halutessaan laittaa.

Vadelma-banaanileipä

3 suurta kypsää banaania (+ lisää koristeeksi)
3 1/2 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
1/2 dl kookosöljyä (tai ei-vegaanit esim. voita)
1–2 rkl esim. kookossiirappia (tai ei-vegaanit hunajaa)
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljauutetta
pieni ripaus suolaa

2 dl (pakaste)vadelmia 


Jos käytät (kotimaisia) pakastevadelmia, sulata ne ensin varovasti lämpimässä vedessä ja valuta/taputtele sen jälkeen kuivemmaksi talouspaperilla.

Valmista leipä muusaamalla banaanit joko haarukalla tai blenderissä soseeksi. Sekoita sulatetun kookosöljyn/voin, makeutuksen ja vaniljauutteen kanssa.

Yhdistä kaurajauhot (jauhoja voi valmistaa itse blendaamalla kaurahiutaleita), leivinjauhe ja suola. Sekoita kuivat aineet kosteiden kanssa. Kääntele lopuksi joukkoon varovasti vadelmat. Vaihtoehtoisesti älä varo ja anna vadelmien mennä muusiksi. :) 

Kaada taikina pienehköön öljyttyyn vuokaan (oma vuokani oli vähän turhan suuri joten leivästä tuli aika matala). Päälle voi lopuksi ripotella muutamia vadelmia ja banaaninsiivuja koristeeksi. Paista 180-asteessa n. 50 minuuttia. Testaa tikulla onko leipä kypsä. Anna sen viilentyä hetki ennen siivuttamista. Tarjoile esim. vadelmahillon tai suolaisen levitteen (erilaiset tahnat, hummus, tahini-maapähkinävoilevite tai vaikka voi) kanssa.

Vadelmahillo
2 dl vadelmia
1 rkl chiasiemeniä
(halutessa vähän hienoa psylliumjauhetta)
halutessa hieman makeutusta

Valmista hillo muusaamalla vadelmat esim. haarukalla, ja sekoittamalla chiansiementen ja mahdollisen makeutuksen kanssa. Jos käytit (sulatettuja) pakastevadelmia ja ne ovat kovin vetisiä, mukaan voi laittaa vähän psylliumia imemään kosteutta. Hillo geeliytyy jääkaapissa n. vartissa.

SHARE:

8 kommenttia

  1. Kuulostaapa herkulliselta, ihana idea yhdistää vadelmaa ja banaania :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Tykkään kirpeästä niin tää oli just hyvä :)

      Poista
  2. Näyttää tosi ihanalta! Saisinkohan vihdoin tän reseptin innoittamana aikaan kokeilla banaanileipää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jaana! Tästä oli yksi tuttu ehtinyt jo kokeilla mustikkaista versiota, se ainakin sai kehut :)

      Poista
  3. Pakko sanoa, että tästä tuli niiin hyvää. Eilen testasin. Kaikki syöty. Lautanen nuoltu.

    VastaaPoista
  4. Olen kokeillut erilaisia banaanileipä reseptejä ja toivoin, että löytyisi vielä vegaani ja gluteeniton versio, mikä myös maistuisi hyvältä. Ja tämähän oli TODELLA HERKULLISTA! Tästä tulee mun vakkariresepti banaanileivälle, kiitos! Näköjään vanha postaus, mutta toivottavasti kommentti näkyy sinulle ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiva kuulla että tykkäsit! Kyllä näistä kommenteista yleensä tulee ilmoitus vaikka oliskin vanha postaus, hyvä vaan kun näistä on vielä iloa :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig